Image default
Αγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (23/5) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη διευθέτηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ και η απαιτούμενη συμφωνία, για την αύξησή του, παραμένει σε εκκρεμότητα. Σημειώνεται ότι το deal πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου, καθώς από την 1η Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση απειλείται με στάση πληρωμών.

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου (Δημοκρατικοί) και Κογκρέσου (Ρεπουμπλικανοί), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,60% και έκλεισε στις 466,10 μονάδες στη χειρότερη επίδοσή του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Στους κλαδικούς δείκτες, «βουτιά» 2,5% σημείωσαν τα οικιακά αγαθά, ενώ αντίθετα οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έκλεισαν με κέρδη 0,9%.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 16.152,86 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,10% στις 7.762,95 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,33% στις 7.378,71 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,41% στις 9.267 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,50% στις 27.174,97 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε για τον Μάιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς δείκτες της S&P Global. Ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από 54,1 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 53,5 μονάδες.

Στα «ραντάρ» των επενδυτών βρέθηκε επίσης η έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η βρετανική οικονομία αναμένεται να αποφύγει την ύφεση φέτος λόγω της «ανθεκτικής ζήτησης» και της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Το Ταμείο αναμένει πλέον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθεί κατά 0,4% το 2023, ενώ τον περασμένο μήνα προέβλεπε ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,3%. Παράλληλα, προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί 1% το 2024 και 2% το 2025 και το 2026.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • αμερικανικό χρέος
  • απώλειες
  • ΔΝΤ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin