Image default
Ευρώπη

Βρετανία: «Ναι μεν αλλά» μετά τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού

Κάτω από το 10% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, παρά την απότομη πτώση, πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που οι πιέσεις στις τιμές ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σημαντικά στο 8,7% σε ετήσια βάση, από 10,1% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού σε διάστημα πάνω από 30 χρόνια. Παράλληλα ήταν όμως πάνω από την εκτίμηση των οικονομολόγων του Reuters για 8,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, αυξήθηκε στο 6,8%, που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 1992.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%, πάνω από την πρόβλεψη για 0,8%.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου συνέβαλαν κατά 1,42 ποσοστιαίες μονάδες στην πτώση του ετήσιου πληθωρισμού τον Απρίλιο, καθώς η άνοδος του περασμένου Απριλίου αποκλείστηκε από την ετήσια σύγκριση, αλλά αυτή η συνιστώσα συνέβαλε ακόμη 1,01 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο πληθωρισμό», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Από την άλλη, «οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο και συνέβαλαν σε υψηλό ετήσιο πληθωρισμό, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε, από 19,2% το έτος έως τον Μάρτιο του 2023, σε 19,1% το έτος έως τον Απρίλιο του 2023».

Τα στοιχεία είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια για να ελέγξει τις πιέσεις στις τιμές. Παρά την πιο πρόσφατη πτώση, ο πληθωρισμός συνεχίζει να περιορίζει τη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων των οποίων οι αμοιβές αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την Τράπεζα της Αγγλίας είναι ο δομικός πληθωρισμός που επιταχύνθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1992.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin