Image default
Αγορές

Σε χαμηλό δύο μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε χαμηλό δύο μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ισχυρές απώλειες άνω του 1% ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία η δυσκολία στις συνεννοήσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, αλλά και τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα στην Κίνα.

Ειδικότερα, την Τετάρτη (31/5) ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,07% στις 451,76 μονάδες και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου (χαμηλό διμήνου). Παράλληλα, ο Stoxx σημείωσε την πιο απότομη μηνιαία πτώση του για φέτος, υποχωρώντας κατά 3,2%. Η σημερινή ήταν η τρίτη σερί πτώση για τον δείκτη.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,54% στις 15.664,02 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,01% στις 7.446,14 μονάδες (χαμηλό ημέρας), ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,54% στις 7.098,70 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,28% στις 9.050,20 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 1,97% στις 25.051,33 μονάδες. Σε μηνιαία βάση, ο FTSE 100 κατέγραψε «βουτιά» 5,4%.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Την ισχυρότερη πτώση σημείωσαν οι κλάδοι των αυτοκινήτων (-2,5%) ενώ ακολούθησαν οι μετοχές του τομέα των χημικών.

Των σημερινών απωλειών ηγήθηκε η σουηδική εταιρεία ακινήτων SBB, η οποία «βυθίστηκε» κατά 27,7%, με τοπικούς αναλυτές να επισημαίνουν μια αναφορά των μέσων ενημέρωσης για τον Σουηδό ιδιοκτήτη που πιθανώς παραβιάζει τις συμβάσεις δανεισμού του. Από την άλλη πλευρά, η B&M σημείωσε «άλμα» 8%, καθώς η βρετανική εταιρεία προέβλεψε υψηλότερα βασικά κέρδη για το 2024, καθώς οι πελάτες της αγοράζουν τα οικονομικά τρόφιμα και αγαθά της εν μέσω της τρέχουσας κρίσης κόστους διαβίωσης.

Στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει φτάσει στο Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου, όταν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει εξαντλήσει όλα τα έκτακτα μέτρα και δεν θα μπορεί πλέον να καλύπτει τις υποχρεώσεις της.

Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Ειδικότερα, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά λιγότερο από το αναμενόμενο 6,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η εναρμονισμένη ένδειξη θα αυξηθεί κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022.

Επιπλέον, η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000 σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους σε 2,573 εκατομμύρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 15.000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,6%.

Τέλος, ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, μετρούμενος με εθνικά πρότυπα, σε σύγκριση με την αύξηση 5,9% τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet περίμεναν να ανέλθει στο 5,5%.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • Stoxx 600
  • Μάιος
  • Γερμανία
  • Γαλλία

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin