Image default
Ευρώπη

Αύξηση της τρομοκρατικής απειλής στην Ολλανδία

Η πιθανότητα πραγματοποίησης τρομοκρατικής επίθεσης σε ολλανδικό έδαφος έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο, ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία στην αξιολόγηση των απειλών του την Τρίτη, υπογραμμίζοντας τις απειλές από ακροδεξιές και ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Εθνικός Συντονιστής για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία (NCTV) είναι η κύρια αντιτρομοκρατική μονάδα της χώρας και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD/Renew).

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τζιχαντιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ομάδες αυτές αναφέρουν ρητά την Ολλανδία ως στόχο. Μια τρομοκρατική επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστικούς κύκλους παραμένει εξίσου πιθανή», αναφέρεται στην εκτίμηση απειλής.

«Τέλος, άνθρωποι κατά μόνας ή μικρές ομάδες, οι οποίοι έχουν στραφεί κατά της κυβέρνησης με βάση μια συνωμοσιολογική νοοτροπία, θα μπορούσαν να προχωρήσουν [στην πραγματοποίηση] μιας πράξης βίας», προστίθεται.

Η αξιολόγηση επισημαίνει ρητά τον αυξημένο κίνδυνο μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο έχει μέλη και υποστηρικτές στην Ολλανδία και την Ευρώπη. Οι πρόσφατες αντιμουσουλμανικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη, οι οποίες περιλάμβαναν το κάψιμο του Κορανίου, μπορεί να έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά.

Στην αξιολόγηση αναφέρεται επίσης το ενδεχόμενο απειλής που προέρχεται από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

«Εκμεταλλευόμενοι τις λαϊκές ανησυχίες για την απώλεια των παραδόσεων, του πολιτισμού και της ταυτότητας, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν μεγαλύτερες ομάδες στη θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης», αναφέρει η αξιολόγηση, αναφερόμενη στην ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι μη λευκοί άνθρωποι, κυρίως από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, αντικαθιστούν τον εθνοτικά λευκό πληθυσμό στην Ευρώπη.

Η αξιολόγηση θίγει επίσης το θέμα του «αντιθεσμικού εξτρεμισμού», αναφέροντας ότι οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας εμποδίζουν τους πολιτικούς να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

«Όταν τα άτομα αμφισβητούν ευρέως τη νομιμότητα της κυβέρνησης και των δημοκρατικών θεσμών, αυτό μπορεί τελικά να υπονομεύσει το δημοκρατικό κράτος δικαίου», αναφέρεται επίσης στην αξιολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει υψηλότερη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης σε ολλανδικό έδαφος, δεν αύξησε το λεγόμενο «επίπεδο απειλής», το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο 3 σε κλίμακα 1-5.

«Το επίπεδο απειλής 4 σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης είναι πραγματική. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει αύξηση της απειλής», δήλωσε στο NOS ο Pieter-Jaap Aalbersberg, επικεφαλής του NCTV.

Σχετικα αρθρα

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin