Image default
Αγορές

Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος… ηρεμεί τις ευρωαγορές

Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος… ηρεμεί τις ευρωαγορές

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (1/6), εν μέσω ελπίδων ότι το… δράμα για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ εισέρχεται στα τελευταία του στάδια.

Η ανοδική τάση έρχεται μετά το κλείσιμο της Τετάρτης στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο μήνες. Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται στα «πράσινα», με τις μετοχές των ΜΜΕ να αυξάνονται κατά 1,5% και τις μετοχές εξόρυξης κατά 1%, αφού η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες επωφελήθηκαν από την πρόσφατη αβεβαιότητα, υποχωρούν 0,24%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πτώση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 6,3% τον Μάιο από 7% τον Απρίλιο.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αυτή την εβδομάδα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν όλες επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη από τους αναλυτές. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία ήταν υψηλότερος από ό,τι προβλεπόταν, αλλά εξακολουθεί να υποχωρεί.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και του ανώτατου ορίου των κρατικών δαπανών πέρασε με 314-117 ψήφους υπέρ στη Βουλή των Αντιπροσώπων αργά την Τετάρτη. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι θα γίνει το ίδιο και στη Γερουσία εντός 48 ωρών, πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποφυγή πιθανής χρεοκοπίας.

Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από εβδομάδες πολιτικής διαμάχης που επιβάρυνε τις αγορές αλλά δεν πυροδότησε ευρύ πανικό, καθώς εξαρχής η συμφωνία θεωρούταν το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Μάιος ήταν επίσης αξιοσημείωτος για το ράλι των τεχνολογικών μετοχών. Καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής chip Nvidia «εκτόξευσαν» για λίγο την εταιρεία σε αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και οδήγησαν τον δείκτη Nasdaq σε μηνιαίο κέρδος 5,8%.

Σε άλλα μάκρο, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν 0,1% τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Κατοικιών, καθώς η ετήσια αύξηση των τιμών μειώθηκε στο -3,4% από -2,7%. Η αλλαγή ήταν ελάχιστη όσον αφορά τις εποχιακές επιπτώσεις, είπε η Nationwide.

«Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας έδειξαν κάποια σημάδια ανάκαμψης στη δραστηριότητα της στεγαστικής αγοράς, αν και ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκαν για αγορά κατοικίας τον Μάρτιο εξακολουθούσε να είναι περίπου 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκάρντνερr, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,83% στις 455,52 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 1,02% στις 15.824,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,81% στις 7.156,52 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,63% στις 7.492,66 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,69% στις 26.496 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,27% στις 9.165,88 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 1% στις 5.786,60 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin