Image default
Ευρώπη

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ δρουν ενισχυτικά, ο ΟΠΕΚ προβληματίζει

Η έγκριση του νομοσχεδίου από το αμερικανικό Κογκρέσο που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, κινεί ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου το πρωί της Παρασκευής.

Η ψήφιση του σχέδιου νόμου εξασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, δεν θα αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών την 5η Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Παρασκευής οι τιμές του μπρεντ ενισχύονταν 1% και διαμορφώνονταν στα 75,05 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωνε αύξηση επίσης 1%, και διαμορφωνόταν στα 0,79 δολάρια.

Μετά την συμφωνία για το όριο δανεισμού στις ΗΠΑ, επικράτησε ηρεμία στις αγορές ενισχύοντας την ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου.

Αντίστοιχη επίδραση είχαν προηγούμενες ενδείξεις για πιθανό «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων από Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του δολαρίου, που καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Πλέον η προσοχή των επενδυτών για την πορεία των τιμών του πετρελαίου στρέφεται στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ ( του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του), που συνεδριάζει στις 4 Ιουνίου.  Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις χαμηλές τιμές, οι οποίες επί του παρόντος κυμαίνονται σε περίπου 70 δολάρια το βαρέλι, από 87 δολάρια που ήταν τον Απρίλιο.

Ο ΟΠΕΚ+ είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής, κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αν και αρχικά η απόφαση ενίσχυσε τις τιμές, που ήταν άλλωστε και ο επιδιωκόμενος στόχος, τα κέρδη περιορίστηκαν και οι τιμές βρέθηκαν κάτω από επίπεδα που ήταν πριν από την μείωση της παραγωγής.

Δεν είναι σαφές πώς θα πορευθεί αυτή φορά ο ΟΠΕΚ+, με τις απόψεις να διίστανται.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο ο ΟΠΕΚ να αλλάξει την πολιτική του, ρισκάροντας μάλιστα να αναστατώσει το Πεκίνο, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο πελάτη πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Ενδεχόμενη αύξηση δεν θα είχε επίσης την έγκριση της Δύσης, που τονίζει ότι η αύξηση των τιμών θα δώσει στη Μόσχα περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή και θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Από την άλλη, λίγοι περίμεναν τη μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο, για να ενισχυθούν οι τιμές. Επιπλέον, το Ριάντ την περασμένη εβδομάδα έστειλε μήνυμα σε ορισμένους επενδυτές να «προσέχουν», μια αόριστη προειδοποίηση, λένε ορισμένοι, ότι θα μπορούσαν να έρθουν περισσότερες περικοπές τους επόμενους έξι μήνες.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin