Image default
Ευρώπη

Πώς η Προεδρία της ΕΕ έπεσε θύμα των εκλογικών παιχνιδιών στην Ισπανία

Η εκλογική μάχη στην Ισπανία μεταξύ των κομμάτων της πλειοψηφίας PSOE (S&D) και Partido Popular (EPP) επιβαρύνει την επερχόμενη ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ -η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου- καθώς αναπόφευκτα γίνεται μέρος της επιθετικής τους εκστρατείας.

Ο Σάντσεθ σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα του μεταξύ των ψηφοφόρων ενόψει των γενικών εκλογών – που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2023 – θέτοντας ένα αποκεντρωμένο πρόγραμμα με υπουργικές συναντήσεις σε διάφορες περιφέρειες.

Όμως η σαρωτική νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP) και του ακροδεξιού Vox (ECR) κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου διέκοψε τα σχέδια του αυτά και τον ώθησε να επισπεύσει τις γενικές εκλογές για τις 23 Ιουλίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εν μέσω φόβων ότι η προεδρία θα διακυβευόταν από μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης, οι αρχές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι οι λειτουργίες της προεδρίας δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που μια χώρα που ασκεί την προεδρία αντιμετωπίζει εκλογές – αυτό συνέβη με τη Γαλλία τον Απρίλιο του 2022.

«Δεν είναι κάτι που ανησυχεί κανέναν. Κανείς στην Ευρώπη δεν έχει εκφράσει αμφιβολίες. Τα γεγονότα δείχνουν ότι μπορείς να έχεις επιτυχημένες προεδρίες με εκλογικούς κύκλους», διαβεβαίωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Πρόσφατα, όμως, κατέστη σαφές ότι η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μπορεί να πέσει θύμα των εκλογικών παιχνιδιών μεταξύ των κομμάτων της πλειοψηφίας, καθώς ορισμένες από τις βασικές εκδηλώσεις ρουτίνας για την ανάληψη των καθηκόντων της διακόπηκαν από το ΕΛΚ – υποστηρίζοντας τον πρόεδρο του PP, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Η διαμάχη για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που χρησιμοποιείται ως προεκλογικό υλικό τόσο από το PP όσο και από το PSOE, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιθετικής στρατηγικής και των δύο κομμάτων.

Το PP έχει υιοθετήσει έναν λόγο «ήττας του Σαντσισμού», επιτιθέμενο στον Σάντσεθ και τη διακυβέρνησή του. «Θα καταργήσω τα ψέματα, την απάτη, την αλαζονεία, τον σεχταρισμό και, ως εκ τούτου, τον Σαντσισμό»,  δήλωσε ο Φεϊχόο, όπως αναφέρει το eldiario.es.

Από την άλλη πλευρά, μετά την αποτυχία της εκστρατείας του PSOE στις περιφερειακές εκλογές, η οποία επικεντρώθηκε στην προβολή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης, το κόμμα άλλαξε τη στρατηγική του προς μια κατεύθυνση επίθεσης κατά του PP. Η ρητορική του Σάντσεθ περιστρέφεται τώρα γύρω από το να σταματήσει μια «τραμπιστική» ακροδεξιά, αναφερόμενος τόσο στο δεξιό PP όσο και στο ακροδεξιό Vox, ανέφερε η EL PAIS.

Ακολουθώντας αυτή την τάση, στις 2 Ιουνίου, το ΕΛΚ ζήτησε την αναβολή της ομιλίας του Σάντσεθ για την έναρξη της Ισπανικής προεδρίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο. Λίγο αργότερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβολή της ομιλίας για τον Σεπτέμβριο.

Στις 8 Ιουνίου, το ΕΛΚ ξαναχτύπησε οδηγώντας την ηγεσία του Κοινοβουλίου στην ακύρωση της επίσκεψής του στη Μαδρίτη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου.

«Λυπούμαστε που το ΕΛΚ έχει συμμαχήσει με την ακροδεξιά και τους ανεξάρτητους για να επιτεθεί για άλλη μια φορά στην ισπανική προεδρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του S&D Ιράτσε Γκαρσία και πρόσθεσε ότι «η ζημιά δεν γίνεται στον Πέδρο Σάντσεθ ή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, γίνεται στη χώρα και στην ισπανική κοινωνία στο σύνολό της».

Σε εθνικό επίπεδο, ο Φεϊχόο κατηγόρησε επίσης τον Σάντσεθ για έλλειψη επικοινωνίας και διαφάνειας, καθώς απαίτησε από αυτόν  να αποφασίσει για τις προτεραιότητες της προεδρίας με την αντιπολίτευση και να ενημερώσει το ισπανικό κοινοβούλιο όπως συμβαίνει «σε κάθε άλλο δημοκρατικό κράτος», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Αλμπάρες εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Σάντσεθ διατηρεί διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ισπανικού κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής των Πρέσβεων της ΕΕ. Επιπλέον, ο υπουργός κάλεσε όλους τους Ισπανούς ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο για να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας, αλλά οι ευρωβουλευτές του PP δεν παρέστησαν.

«Γιατί παρέστησαν όλοι οι ευρωβουλευτές εκτός από τους ευρωβουλευτές του ΡΡ; Γιατί το PP δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια κρατική πολιτική όπως η ευρωπαϊκή προεδρία, η οποία είναι επίσης ένα εθνικό έργο;» διερωτήθηκε ο Αλμπάρες.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΡΡ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντόλορς Μονσεράτ κατηγόρησαν την Επιτροπή ότι «κάνει εκστρατεία» υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PSOE.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin