Image default
Ευρώπη

Αντιμεταναστευτικό ντελίριο από την Πολωνία

Η Βαρσοβία δεν τάσσεται υπέρ της αποδοχής τεράστιων μαζών μεταναστών στην ΕΕ, ούτε συμφωνεί με τα πρόστιμα σε περίπτωση απόρριψης των μεταναστών, αφού θεωρεί πως δεν έλαβε σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της εισερχόμενης μετανάστευσης από την Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν κατά της διαπραγματευτικής θέσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 8 Ιουνίου και βασίζεται στην αρχή της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης». Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα κράτη μέλη μπορούν να συμμετέχουν στη διαχείριση της μετανάστευσης είτε με την αποδοχή αιτούντων άσυλο, είτε συμβάλλοντας οικονομικά.

Παρόλα αυτά, η Βαρσοβία απορρίπτει αυτές τις λύσεις, επικαλούμενη το βάρος που σήκωσε με την υποδοχή προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία.

«Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας. Αποδείξαμε ότι η Πολωνία έχει ανοιχτά σύνορα για όσους το χρειάζονται πραγματικά», δήλωσε το Κέντρο Πληροφόρησης της κυβέρνησης στη EURACTIV Πολωνίας.

«Δεν λάβαμε σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την Ουκρανία, οπότε ελπίζουμε να μην τιμωρηθούμε επειδή είμαστε επιφυλακτικοί για την αποδοχή μεταναστών και από άλλες χώρες», δήλωσε ο Πρόεδρος Andrzej Duda στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας στη σύνοδο κορυφής του τριγώνου της Βαϊμάρης.

Η δήλωση αυτή όμως είναι ψευδής. Η Πολωνία έλαβε 123 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) , ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια  για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Πολωνίας την περίοδο 2021-27  ανέρχονται στα 237 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του AMIF και 162,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων (BMVI), δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην EURACTIV Πολωνίας νωρίτερα φέτος.

Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν ποινές για τη μη υποδοχή μεταναστών.

Σύμφωνα με το σύστημα διαπραγμάτευσης, οι χώρες που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σύστημα μετεγκατάστασης μπορούν αντ’ αυτού να συνεισφέρουν οικονομικά, με το ποσό να ορίζεται σε 20.000 ευρώ για κάθε μετεγκατάσταση, όχι ως ποινή, αλλά ως εναλλακτική επιλογή.

Η Πολωνία δεν υποστηρίζει να επιτραπεί η είσοδος μεγάλων μαζών μεταναστών στην ΕΕ, ούτε συμφωνεί με υποχρεωτική καταβολή χρηματικού ποσού για τη μη αποδοχή μεταναστών, δήλωσε το Κέντρο Πληροφόρησης της Πολωνίας. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων, ανέφερε.

Είπε παράλληλα ότι τάσσεται υπέρ της σφράγισης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των νότιων συνόρων. Αναφορικά με τις εναλλακτικές λύσεις στη μετεγκατάσταση στις οποίες θα μπορούσε να συμφωνήσει η Πολωνία, ανέφερε μόνο την υποστήριξη της χώρας για την αναπτυξιακή βοήθεια προς την Αφρική «προκειμένου να σταματήσει η μετανάστευση και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις αφρικανικές χώρες».

Η Πολωνία σκοπεύει να δημιουργήσει συνασπισμό στο Σώμα της ΕΕ κατά των λύσεων που ψηφίστηκαν στο Συμβούλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Müller στο TVP Info την Κυριακή.

Όταν ζητήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προσπαθήσει «να πείσει τα μέλη όλων των πολιτικών ομάδων που αντιτίθενται σε αυτές τις λύσεις να υποβάλουν τροπολογίες».

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin