Image default
Ευρώπη

Κοντά στη στροφή στην αμερικανική πυρηνική τεχνολογία η Βουλγαρία

Η Βουλγαρία έρχεται όλο και πιο κοντά στην κατασκευή ενός αμερικανικού πυρηνικού αντιδραστήρα, αφού ο βουλγαρικός πυρηνικός σταθμός Kozloduy υπέγραψε την Τετάρτη επίσημη σύμβαση για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία AP-1000 με την Westinghouse.

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή για το πρώην κομμουνιστικό κράτος, το οποίο, μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βασιζόταν εξ ολοκλήρου στη ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνικά καύσιμα. Η εξάρτηση αυτή δικαιολογούσε τη θέση της Βουλγαρίας, η οποία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά των ρωσικών πυρηνικών εξαγωγών το 2022.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η σύμβαση υπεγράφη στην Πενσυλβάνια μεταξύ του ανώτερου αντιπροέδρου εμπορικών δραστηριοτήτων της Westinghouse Electric, Elias Gideon, και του διευθυντή του πυρηνικού σταθμού Kozloduy – New Power Plant, Valentin Iliev.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την παράδοση της πιο προηγμένης στον κόσμο, τεχνολογίας αντιδραστήρων γενιάς ΙΙΙ+ για την παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας βασικού φορτίου για τον πελάτη μας και τον λαό της Βουλγαρίας», δήλωσε ο David Durham, Πρόεδρος Ενεργειακών Συστημάτων της Westinghouse.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η ΝΡΡ Kozloduy συνήψε σύμβαση με τη Westinghouse για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου για τον αντιδραστήρα V του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού, ο οποίος κατασκευάστηκε με ρωσική τεχνολογία.

Η Βουλγαρία έπρεπε επειγόντως να διαφοροποιήσει τις προμήθειες πυρηνικού καυσίμου, για τις οποίες εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία. Οι δύο εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Βουλγαρίας κατασκευάστηκαν με ρωσική τεχνολογία πριν από 30 και πλέον χρόνια, όταν η χώρα ήταν μέλος του σοβιετικού μπλοκ.

Το 2013, η βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Westinghouse για την κατασκευή μιας νέας πυρηνικής μονάδας στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy. Ένα χρόνο αργότερα, οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν και το έργο για την κατασκευή της νέας δυναμικότητας εκτιμήθηκε σε 7,7 δισ. ευρώ . Επί του παρόντος δεν υπάρχουν νέες αναλύσεις κόστους του έργου.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες AP-1000 λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Πολωνία έχει επιλέξει την ίδια τεχνολογία για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, ενώ εννέα αντιδραστήρες σχεδιάζεται να κατασκευαστούν και στην Ουκρανία. «Η τεχνολογία εξετάζεται σε πολλές άλλες τοποθεσίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Westinghouse σε ανακοίνωσή της.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin