Image default
Ευρώπη

ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη χρειάζεται υψηλότερα επιτόκια και «μια πιο περιοριστική στάση από ό,τι σήμερα»

«Πρέπει να συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο εγκαίρως», είναι το μήνυμα που στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μία μέρα μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων, την όγδοη στη σειρά, που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια πιο περιοριστική στάση από ό,τι σήμερα, σε μια διαρκή περίοδο, για να διατηρηθούν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο εγκαίρως», δήλωσε  το ΔΝΤ.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, ωστόσο, εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι οικονομικές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται μετά τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων, και η χαλάρωση των περιορισμών προσφοράς σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και «προβλέπεται σύγκλιση προς τον στόχο γύρω στα μέσα του 2025», εκτίμησε το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, «αποδείχθηκε πιο επίμονος και άρχισε να μειώνεται μόλις πρόσφατα».

Το ΔΝΤ αναφέρθηκε επίσης την «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του μεγαλύτερου εμπορικού σοκ που προκάλεσε εδώ και αρκετές δεκαετίες». Ωστόσο, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μόνο «μέτρια» φέτος και το επόμενο έτος, ενώ η μεσοπρόθεσμη παραγωγή «είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από την τάση πριν από τον πόλεμο, για παρατεταμένη περίοδο, δεδομένου του κόστους προσαρμογής σε επίμονα υψηλότερες τιμές ενέργειας».

Παράλληλα, το ΔΝΤ προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και την ΕΕ να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησής της.

Τέλος, προειδοποίησε ότι η «χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις» – που επιτρέπει στα μέλη της ΕΕ να χορηγούν επιδοτήσεις ή φορολογικά κίνητρα, για να προσαρμόζονται σε αυτά που προσφέρονται σε άλλες περιοχές– «θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλό δημοσιονομικό κόστος καθώς και σε οικονομικές αναποτελεσματικότητα και στρεβλώσεις».

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin