Image default
Ευρώπη

Πυρά κατά Μακρόν λόγω του Σαουδάραβα Μπιν Σαλμάν

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για γεύμα εργασίας, ενώ ΜΚΟ κατηγορούν τον Macron ότι είναι ο κύριος αρχιτέκτονας της αποκατάστασης του bin Salman στη διεθνή σκηνή.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν «θέματα περιφερειακής σταθερότητας», καθώς και «σημαντικά διεθνή ζητήματα», αλλά και να προετοιμάσουν «τη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γαλλικού Προεδρικού Μεγάρου.

Ο bin Salman αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο στις 22-23 Ιουνίου στο Παρίσι. Κύριος στόχος της είναι να διασφαλιστεί ότι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα συνεργαστούν  για τη χρηματοδότηση της πράσινης και οικονομικής μετάβασης των χωρών του «παγκόσμιου Νότου».

Ο Macron βλέπει την αξία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και διαχειρίζεται πάνω από 630 δισεκατομμύρια δολάρια (577 δισεκατομμύρια ευρώ) σε περιουσιακά στοιχεία το 2023.

«Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κόλπου έχουν αφήσει το στίγμα τους στην παγκόσμια χρηματοοικονομική. Αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία σεβαστών επενδυτών», ιδίως καθώς η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης καθίσταται επείγουσα προτεραιότητα των κρατών, δήλωσε τον Μάρτιο στη γαλλική εφημερίδα L’Opinion ο François-Aïssa Touazi, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Ardian, μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι ΜΚΟ κατηγόρησαν μάλιστα τον Μακρόν. Είναι «ο κύριος αρχιτέκτονας της αποκατάστασης του bin Salman» στη διεθνή σκηνή, δήλωσε η γενικής γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.

Αυτό έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς «η Σαουδική Αραβία πρόκειται να εκτελέσει επτά νέους άνδρες που ήταν παιδιά κατά τη στιγμή του φερόμενου εγκλήματός τους, ένας εκ των οποίων ήταν μόλις 12 ετών», δήλωσε η ίδια στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter την Πέμπτη.

Ο bin Salman είχε ουσιαστικά παραγκωνιστεί διεθνώς το 2018 μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ο οποίος ασκούσε σφοδρή κριτική στο καθεστώς. Βρέθηκε νεκρός και διαμελισμένος στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε το 2021 επιβεβαίωσε ότι η επίθεση είχε διαπραχθεί από έναν Σαουδάραβα κομάντο και είχε εγκριθεί από τον ίδιο τον bin Salman.

Όμως, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, η Σαουδική Αραβία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει αναδειχθεί εκ νέου σε βασικό γεωπολιτικό παράγοντα.

Στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τις «άδικες δίκες» της Σαουδικής Αραβίας και τις βαριές ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε «ανθρώπους που απλώς εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους».

Έχουν επίσης επιβληθεί θανατικές ποινές «μετά από κατάφωρα άδικες δίκες»

Τέλος, το Βασίλειο παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων της Γαλλίας, σύμφωνα με καταμέτρηση του 2022 από το μέσο ενημέρωσης The Conversation.

Ο Μακρόν ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συμφώνησε να συναντηθεί με τον bin Salman τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2022, ένα «δείπνο εργασίας» μεταξύ των δύο ανδρών είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις ΜΚΟ.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin