Image default
Ευρώπη

Brexit: Χάνουν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια οι Βρετανοί

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να διατηρήσουν αυτομάτως τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ μετά το Brexit, επιβεβαίωσε την Πέμπτη (15 Ιουνίου) το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η προσφυγή ασκήθηκε από Βρετανούς πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, αμφισβητώντας τη συμφωνία αποχώρησης από το Brexit με την αιτιολογία ότι τους στέρησε δικαιώματα που είχαν αποκτήσει ως πολίτες της ΕΕ.

Οι ενάγοντες είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να ακυρώσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει την απόφαση της ΕΕ του Ιανουαρίου 2020 να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης.

Με απόφαση που επικύρωσε προηγούμενη γνωμοδότηση του Γενικού Δικαστηρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε ότι «η απώλεια της ιδιότητας του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατά συνέπεια, η απώλεια των δικαιωμάτων που συνδέονται με την ιδιότητα αυτή, αποτελεί αυτόματη συνέπεια της μοναδικής κυρίαρχης απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι της συμφωνίας αποχώρησης ή της απόφασης του Συμβουλίου».

Η απόφαση, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι οι άνθρωποι από τρίτες χώρες ή πρώην κράτη μέλη μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα πολίτη της ΕΕ μόνο αν γίνουν πολίτες ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Το καθεστώς των Βρετανών που εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ και των Ευρωπαίων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στη διαδικασία του Brexit. Ενώ περίπου 1,3 εκατομμύρια Βρετανοί είναι σήμερα εγκατεστημένοι στην ΕΕ και έχουν αποκτήσει καθεστώς διαμονής σε κράτος μέλος, οι νομοθέτες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επισημάνει σοβαρά προβλήματα με τα συστήματα διαμονής που επηρεάζουν τους Βρετανούς πολίτες που ζούσαν ήδη στην ΕΕ πριν από το Brexit.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αλλάξει την εσωτερική της νομοθεσία για να άρει την απειλή της απέλασης για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν καθυστερήσει να υποβάλουν αίτηση για το καθεστώς παραμονής, αν και παρόμοιες απειλές υπάρχουν στη Σουηδία, η οποία έχει απελάσει πάνω από 1.000 Βρετανούς υπηκόους, και σε άλλα κράτη μέλη.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  του βρετανικού κοινοβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της στην υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman ότι οι πόροι για την υποστήριξη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είχαν μειωθεί σημαντικά από το 2021, χωρίς να υπάρχει επίσημος οργανισμός για την παροχή συμβουλών σε Βρετανούς που έχουν εγκατασταθεί στην ΕΕ. Πρόσθεσαν ότι δεν υπάρχει ισοδύναμο της Ανεξάρτητης Εποπτική Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα των πολιτών, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίστηκαν ότι οι υπήκοοι του ΗΒ που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για μόνιμη διαμονή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin