Image default
Ευρώπη

SLAPPs: Νέο φιλόδοξο πλαίσιο για τις καταχρηστικές αγωγές εντός ΕΕ

Το σχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οδηγία της ΕΕ σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές εγκρίθηκε από την επιτροπή νομικών υποθέσεων την Τρίτη (27 Ιουνίου), μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ανακουφιστική.

Οι στρατηγικές μηνύσεις κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPPs) είναι νομικές υποθέσεις που ασκούνται από πλούσια και ισχυρά άτομα ή εταιρείες κατά δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης ή ακτιβιστών, με σκοπό τον εκφοβισμό και την οικονομική τους εξάντληση. Κάθε χρόνο καταγράφεται ένας αυξανόμενος αριθμός SLAPPs στην ΕΕ.

Οι SLAPPs είναι «μια μορφή νομικής παρενόχλησης και κατάχρησης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης [που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο] από άτομα, πολιτικούς και οργανισμούς που προσπαθούν να αποφύγουν τον δημόσιο έλεγχο και να αποτρέψουν αυτούς που το πραγματοποιούν από το να το κάνουν», δήλωσε ο κορυφαίος ευρωβουλευτής Tiemo Wölken (S&D) στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα πριν από την ψηφοφορία στην επιτροπή.

Εξήγησε ότι ο κύριος στόχος ήταν να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή προστασία για τους στόχους SLAPP, παρά το περιορισμένο υλικό πεδίο εφαρμογής, προσθέτοντας ότι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βασίζεται σε μια σειρά από «πυλώνες για την καταπολέμηση».

Ένα προηγούμενο προσχέδιο του νόμου, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση των κρατών μελών στις 9 Ιουνίου, επικρίθηκε από ομάδες υπεράσπισης για την αποδυνάμωση ορισμένων διατάξεων και τη μείωση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας.

Μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, ο Συνασπισμός κατά των SLAPPs στην Ευρώπη (CASE) δήλωσε στη EURACTIV ότι η στάση της επιτροπής νομικών υποθέσεων είναι «μια ανακουφιστική απάντηση στην πρόσφατη απογοητευτική υποχώρηση των κυβερνήσεων του μπλοκ, οι οποίες προσπαθούν να αμβλύνουν σημαντικά το πολλά υποσχόμενο σχέδιο της Επιτροπής».

«Οι προτάσεις για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του μέτρου σε περισσότερες εγχώριες υποθέσεις, την επέκταση της εφαρμογής του σε εκκρεμείς SLAPPs και τη συμπερίληψη πρόσθετων υποχρεώσεων σχετικά με την υποστήριξη των θυμάτων, τους δεοντολογικούς κανόνες για τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου και τη συλλογή δεδομένων είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες», δήλωσε η CASE.

«Οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση ισορροπημένων κανόνων σχετικά με τη δικαιοδοσία και το εφαρμοστέο δίκαιο για υποθέσεις δυσφήμισης για την καταπολέμηση του forum shopping είναι επίσης αξιέπαινες», πρόσθεσε η οργάνωση.

Περισσότερες φιλοδοξίες

«Νομίζω ότι κάναμε αυτή την πρόταση ισχυρότερη τώρα», δήλωσε ο Wölken.

Το κείμενο του Κοινοβουλίου επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, προτείνοντας «μια ευρεία κατανόηση του τι είναι συμμετοχή του κοινού και μια ευρεία κατανόηση του τι είναι ‘διασυνοριακό’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το σχέδιο ενισχύει επίσης την πρόσβαση σε ένδικα μέσα, προσθέτοντας μια νέα παράγραφο που διασφαλίζει ότι το πλήρες κόστος της νομικής εκπροσώπησης καλύπτεται πέραν των νόμιμων αμοιβών, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των ζημιών, και επεκτείνει τον ορισμό ώστε να συμπεριλάβει τη βλάβη της φήμης.

«Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο πιεστικοί για να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος θα υπάρχει ισχυρή οικονομική στήριξη για τα θύματα», δήλωσε ο Wölken.

Το κείμενο παρέχει επίσης ένα πρόσθετο επίπεδο νομικής προστασίας κατά της κατάχρησης του «forum shopping», της πρακτικής της έναρξης δικαστικής διαδικασίας σε μια δικαιοδοσία με αδύναμους νόμους περί ελευθερίας του λόγου ή υψηλό νομικό κόστος για την κατάθεση αγωγής, για να αποφευχθεί «η κακόπιστη κατάχρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας [που] γίνεται».

Προτείνει επίσης «συμπληρωματικά μέτρα», όπως ένα «one-stop shop» στο οποίο τα άτομα που γίνονται στόχοι των SLAPPs θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να λαμβάνουν βοήθεια από ειδικά δίκτυα εξειδικευμένων δικηγόρων, νομικών και ψυχολόγων, και τη δημιουργία ενός δημόσιου μητρώου στο οποίο θα δημοσιεύονται οι αποφάσεις SLAPP.

Διασυνοριακές επιπτώσεις

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι υποθέσεις με διασυνοριακές επιπτώσεις, προϋπόθεση για να καλυφθεί μια αγωγή από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Το μέτρο αυτό αφαιρέθηκε από την εκδοχή του κειμένου των κρατών μελών, αλλά παραμένει στην εκδοχή που εγκρίθηκε από την επιτροπή.

Η CASE καταδίκασε έντονα τον περιορισμό του ορισμού, υποστηρίζοντας ότι περιείχε «μια φορμαλιστική έννοια του τι είναι διασυνοριακή υπόθεση για τους σκοπούς της οδηγίας της ΕΕ, η οποία θα άφηνε εκτός του πεδίου εφαρμογής της τις περισσότερες SLAPPs που αποσκοπούν στην αποσιώπηση της συζήτησης για θέματα δημοσίου συμφέροντος με σημασία για ολόκληρη την ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή τα μέρη έχουν την ίδια δικαιοδοσία».

Η εκδοχή του Κοινοβουλίου ακολουθεί τις εκκλήσεις του CASE για μια «ευρύτερη ερμηνεία» των υποθέσεων με διασυνοριακές επιπτώσεις, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής από θέματα δημοσίου συμφέροντος, όπως περιγράφεται στο κείμενο του Συμβουλίου, σε κάθε υπόθεση που «διεξάγεται στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στην περίπτωση εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαδικτυακής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης».

«Αναμένω ότι θα είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας με το Συμβούλιο», δήλωσε, αναμένοντας διοργανικές διαπραγματεύσεις – τις λεγόμενες «τριμερείς» – που θα λάβουν χώρα για την οριστικοποίηση του κειμένου μόλις επιβεβαιωθεί η θέση του Κοινοβουλίου.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της οδηγίας στην ολομέλεια στις 11 Ιουλίου, με σκοπό την έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων ήδη από την επόμενη ημέρα.

«Καλούμε το Κοινοβούλιο να βασιστεί σε αυτή τη θέση και να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα φιλοδοξίας της πρότασης», δήλωσε η CASE στη EURACTIV.

«Οι ευρωβουλευτές πρέπει να οικοδομήσουν μια ισχυρή βάση που θα τους επιτρέψει να αντιταχθούν στην οπισθοδρομική θέση του Συμβουλίου και να επαναφέρουν τις συζητήσεις σε μια πραγματική δέσμευση να εξοπλίσουν τους δημοσιογράφους, τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων και όλους όσοι μιλούν για θέματα δημοσίου συμφέροντος με ισχυρές εγγυήσεις έναντι καταχρηστικών αγωγών που αποσκοπούν στη φίμωσή τους», κατέληξε η οργάνωση.

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin