Image default
PIRAEUS BANK

Πάνω από €900 εκατ. οι προσφορές για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς – Αντλεί €500 εκατ. με επιτόκιο 7,25%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25% από 7,375% που ήταν το αρχικό. Αν και αρχικά ο στόχος είχε τεθεί στην άντληση 400 εκατ. ευρώ, τελικά η συστημική τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος έχει διάρκεια 5 έτη με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 4 έτη, δηλαδή  είναι τύπου 5NC4, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση B1 και B+ από τις Moody’s και S&P αντίστοιχα, με την έκδοση να γίνεται στα πλαίσια της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Οι Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, JP Morgan και UBS Investment Bank έτρεξαν την έκδοση, ως Joint Bookrunners.

Η τράπεζα θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα γύρω από την Ελλάδα όπου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται πλέον θέμα χρόνου, με τις ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων να αποτυπώνουν αυτή την πολύ θετική για την οικονομία και τις επιχειρήσεις εξέλιξη.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο στόχος MREL για το τρέχον έτος έχει ήδη καλυφθεί από τη συστημική τράπεζα, καθώς στο α’ τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 19,9% έναντι στόχου 19,1% για το 2023. Ο τελικός στόχος MREL για το 2025 διαμορφώνεται στο 27,26%.

Παράλληλα, η έκδοση έρχεται έπειτα και από την παρουσίαση των αναβαθμισμένων στόχων της τράπεζας για το 2023, όπου προσδοκά καθαρές νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, τοποθετείται στο 12% για την περίοδο 2023-2025 (από 10% πριν), με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να κινείται κάτω του 40% και τον δείκτη NPE διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Επίσης, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί φέτος στο 12,5% και στο 14,5% το 2025, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 17,3% το 2023 και στο 19% το 2025.

Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της Πειραιώς στις αγορές για το 2023, ακολουθώντας την κίνηση της Alpha Bank με την έκδοση senior preferred τίτλου λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Τον Νοέμβριο του 2022 είχε προχωρήσει στην έκδοση νέου senior preferred τίτλου 4ετούς διάρκειας αντλώντας 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,5% και κουπόνι στο 8,25% με προφορές από περισσότερους από 60 διαχειριστές κεφαλαίων κα τη ζήτηση να ανέρχεται υψηλότερα των 700 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση κερδών και … μετοχής

admin

Τρ. Πειραιώς: Αίτημα για επιπλέον κεφάλαια ύψους €300 εκατ. από το ΤΑΑ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στο “έλεος” της μεταβλητότητας των δεδομένων η πορεία των αγορών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Βαρύ το κλίμα για τις νέες περικοπές

admin

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Οι αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη είναι πολύ κοντά μ’ αυτές στα φυσικά καταστήματα

admin

Πειραιώς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων

admin

Τρ. Πειραιώς: Προσφορές €1,45 δισ. για το 6ετές ομόλογο – Στο 5% έκλεισε το επιτόκιο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έξοδος στις αγορές με 6ετές ομόλογο

admin

Στην τελική ευθεία η snappi της Πειραιώς – Ορίστηκε νέα CEO

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

admin

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 5% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs

admin