Image default
PIRAEUS BANK

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

Σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Alpha Finance, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία τους στη χρήση 2023 εκτινάχθηκε χάρη στις αρκετά ευνοϊκές τάσεις τιμολόγησης λόγω των επιτοκίων και της εσωτερικής δομή της αγοράς, καθώς και από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι νέες τιμές στόχοι είναι κατά περίπου 25% υψηλότεροι από ότι πριν σε μέσο όρο, καθώς, όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι υψηλότερες και το κόστος ιδίων κεφαλαίων χαμηλότερο μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

‘Έτσι, η Alpha Finance τηρεί σύσταση buy και για τις τρεις συστημικές τράπεζες, με top pick την Eurobank λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της, δίνοντας τιμή- στόχο τα 2,45 ευρώ. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου στην Τράπεζα Πειραιώς λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας/αποτίμησης, και έτσι δίνει τιμή στόχο τα 4,90 ευρώ, ενώ για την Εθνική Τράπεζα, δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και των επιλογών που έχει λόγω της υπερεπάρκειας κεφαλαίου, η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 9,10 ευρώ.

Κατά τη χρηματιστηριακή, παρά την ισχυρή άνοδο των μετοχών τους από τις αρχές του έτους αλλά και σε ετήσια βάση, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ελκυστικές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Alpha Finance, διαπραγματεύονται στο περίπου 70% της ενσώματης λογιστικής αξίας και με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά (>10%) μέχρι το 2026.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Alpha Finance ενσωματώνουν τη δυναμική των οργανικών εσόδων που ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, οδηγώντας έσοδα και κερδοφορία υψηλότερα κατά 11% και 10% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τους στόχους των διοικήσεων, οι νέες προβλέψεις είναι ευθυγραμμισμένες για το 2024 και ελαφρώς πιο συντηρητικές για το 2025-26, με την Alpha Finance να διατηρεί μία πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά στις προβλέψεις εσόδων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών για το 2024-26 δείχνουν ότι η κερδοφορία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023 σε απόλυτες τιμές, καθώς η επιδείνωση των περιθωρίων (με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων) θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τη αύξηση των προμηθειών. Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου και να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις δανείων. Η ισχυρή κερδοφορία θα ενισχύσει τα κεφάλαια, διευκολύνοντας έτσι την ανταμοιβή των μετόχων μέσω μερισμάτων και πιθανών επαναγορών μετοχών.

Συνολικά, όπως τονίζει, διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τον κλάδο και θεωρεί οποιαδήποτε διόρθωση ως ευκαιρία αγοράς. Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για την καταβολή μερίσματος θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση κερδών και … μετοχής

admin

Τρ. Πειραιώς: Αίτημα για επιπλέον κεφάλαια ύψους €300 εκατ. από το ΤΑΑ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στο “έλεος” της μεταβλητότητας των δεδομένων η πορεία των αγορών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Βαρύ το κλίμα για τις νέες περικοπές

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Οι αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη είναι πολύ κοντά μ’ αυτές στα φυσικά καταστήματα

admin

Πειραιώς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων

admin

Τρ. Πειραιώς: Προσφορές €1,45 δισ. για το 6ετές ομόλογο – Στο 5% έκλεισε το επιτόκιο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έξοδος στις αγορές με 6ετές ομόλογο

admin

Στην τελική ευθεία η snappi της Πειραιώς – Ορίστηκε νέα CEO

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

admin

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 5% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε προϋπολογίσει ήδη διανομή μερίσματος 10% των καθαρών κερδών

admin