Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Συμφωνία των 4 συστημικών με τη Waterwheel Capital για την τιτλοποίηση Solar

Δεσμευτική συμφωνία με την Waterwheel Capital για την κοινή τιτλοποίηση Solar υπέγραψαν οι τέσσερις συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 με δάνεια από τις Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο θα ενταχθεί στον εν αναμονή τρίτο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Η συμφωνία

Η συμφωνία που υπεγράφη, προβλέπει ότι την πώληση στη Waterwheel Capital Management του 95% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και του 95% των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο ταυτόχρονης τιτλοποίησης από τις τέσσερις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.

H συναλλαγή Solar αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2024 και τελεί υπό συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων, η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την παροχή της εγγύησης του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» (Ν. 4649/2019) για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) και η έκδοση της εποπτικής έγκρισης για τη μεταφορά σημαντικού κινδύνου («Significant Risk Transfer – SRT») του υποκείμενου χαρτοφυλακίου δανείων από τον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό («SSM»).

Κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής Solar, η εταιρία διαχείρισης Cepal Hellas Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. η οποία έχει λάβει άδεια και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του ν. 4354/2015, θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Εκ μέρους των Τραπεζών, ενεργούν η Alantra ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος ενώ οι δικηγορικές εταιρίες Allen & Overy και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

SSM: Εμμένει στη σκληρή στάση για τα μερίσματα – Η διαμάχη στην ΕΚΤ

admin

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη για τις προμήθειες: Ή μειώνετε το κόστος σε συναλλαγές με κάρτα ή βάζουμε πλαφόν με νόμο

admin

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Για το 2025 ανέβαλε ο Άρειος Πάγος την εκδίκαση και της τρίτης συλλογικής αγωγής

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Τράπεζες: Αναμένεται αύξηση των κερδών λόγω της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Τράπεζες: Το σχέδιο διατήρησης της κερδοφορίας κόντρα στη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εξόδων

admin