Image default
Ευρώπη

Ο ιταλικός πολιτικός κόσμος ενώνεται για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών

Ο τραγικός θάνατος της νεαρής Giulia Cecchettin, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην φίλο της, ένωσε τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας για την καταπολέμηση του αυξανόμενου αριθμού γυναικοκτονιών, με τη γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Elly Schlein να καλεί την πρωθυπουργό Giorgia Meloni να συνεργαστούν για την ψήφιση σχετικού νόμου.

Η Schlein (S&D), στο κάλεσμά της, προέτρεψε για μεγαλύτερη δέσμευση από τους άνδρες και όχι μόνο από τις γυναίκες, αναφέροντας την αύξηση της «τοξικής πατριαρχικής κουλτούρας» ως αιτία πίσω από τα αυξανόμενα ποσοστά γυναικοκτονιών.

«Τουλάχιστον στον αγώνα κατά αυτής της σφαγής των γυναικών και των κοριτσιών, ας αφήσουμε στην άκρη την πολιτική σύγκρουση και ας προσπαθήσουμε να αφήσουμε τη χώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά», δήλωσε η Schlein, η οποία επιμένει στην εισαγωγή «εκπαίδευσης στο σεβασμό και τα συναισθήματα» στα σχολεία.

«Αν δεν ληφθούν ήδη μέτρα στα σχολεία και στην κουλτούρα για την εξάλειψη της βίαιης και εγκληματικής ιδέας του ελέγχου και της κατοχής του σώματος και της ζωής των γυναικών, θα είναι πάντα πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η Ιταλία έχει ήδη έναν νόμο κατά των γυναικοκτονιών που ονομάζεται «Κόκκινος Κώδικα», και μάλιστα η κυβέρνηση Meloni αυτή την περίοδο τον επεξεργάζεται εκ νέου.

Η Meloni, ωστόσο δεν απάντησε στο τηλεφώνημα της Schlein, σύμφωνα με πηγές, αλλά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια Cecchettin, ζητώντας την άμεση απόδοση της δικαιοσύνης.

«Παρακολουθούσα με ανησυχία τις ενημερώσεις για την υπόθεση και, μέχρι το τέλος, ήλπιζα σε μια διαφορετική έκβαση. Η ανακάλυψη του άψυχου σώματος της Giulia είναι μια είδηση που ραγίζει καρδίες (…) Κάθε φόνος μιας γυναίκας που σκοτώνεται επειδή είναι ‘ένοχη’ για την ελευθερία της είναι τρέλα και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και είναι αυτό που με ωθεί στο να συνεχίσω να μάχομαι για να σταμτήσει αυτή η βαρβαρότητα», δήλωσε η Meloni (Fratelli d’Italia/ECR).

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο μέσω της αυξημένης παρέμβασης έχει ήδη εγκριθεί ομόφωνα από τη Βουλή και θα παρουσιαστεί στη Γερουσία την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα μέτρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν προειδοποίηση, ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ελάχιστη απόσταση, σύλληψη ακόμη και σε περίπτωση «αναβολής της εκδίκασης», αυστηρές προθεσμίες για τη δικαστική αξιολόγηση και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Η υπουργός Οικογένειας Eugenia Roccella υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότηση για το σχέδιο καταπολέμησης της βίας και την προστασία των γυναικών θυμάτων βίας και ότι έχει προετοιμάσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα σχολεία, μαζί με τη διάδοση της τηλεφωνικής γραμμής κατά της βίας 1522.

«Η απάντησή μας δεν είναι μόνο σπαραγμός, ανείπωτος, για μια αλυσίδα θανάτων στην οποία προστίθεται κάθε φορά μια νέα φρίκη. Η απάντησή μας είναι η αποφασιστική δράση», δήλωσε η Roccella.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Υπηρεσία Ποινικής Ανάλυσης της Κεντρικής Διεύθυνσης της Δικαιοσύνης, η Ιταλία έχει καταγράψει 285 δολοφονίες από τον Ιανουάριο του 2023 έως σήμερα, εκ των οποίων οι 102 είναι θύματα γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες δολοφονήθηκαν σε οικιακά περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 53 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή τους πρώην συντρόφους τους, ενώ σε σύγκριση με το 2022, τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των γυναικών στην οικογένεια έχουν αυξηθεί κατά 4%.

Πρόσφατη έκθεση της ActionAid αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα στη διάθεση πόρων για την καταπολέμηση του φαινομένου, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 156% από το 2013 χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η ActionAid καταγγέλλει επίσης την έλλειψη μιας «μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής πρόληψης που να δρα στην ευρέως διαδεδομένη πατριαρχική και μάτσο κουλτούρα της χώρας».

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin