Image default
Ευρώπη

Γερμανική επιχείρηση γοητείας για τις «καρδιές και τα μυαλά» της Αφρικής

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες και ανακοίνωσε νέα επενδυτικά κεφάλαια για την αφρικανική ήπειρο στη Σύνοδο Κορυφής για την Αφρική υπό την ηγεσία της G20 στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Η σύνοδος κορυφής «Σύμφωνο της G20 με την Αφρική», η οποία ξεκίνησε υπό τη γερμανική προεδρία της G20 το 2017, έχει ως στόχο να συνδέσει ιδιωτικές επιχειρήσεις από κράτη της G20 με επενδυτικά έργα στην Αφρική. Δεκατρείς αφρικανικές χώρες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα, ενώ περισσότερες έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν.

Κατά τη σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η ΕΕ επιθυμούν να εντείνουν τη συνεργασία με την πλούσια σε πόρους ήπειρο, ιδίως στον τομέα της βιώσιμης παραγωγής ενέργειας.

«Η Αφρική είναι ένας εταίρος που εμείς επιλέξαμε για την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων και την κοινή πορεία προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος  στους δημοσιογράφους.

Η εδραίωση στενότερων δεσμών με την Αφρική ήταν μεταξύ  των προτεραιοτήτων του Σολτς για τη θητεία του.

Εκτός του ότι πραγματοποίησε τρία ειδικά ταξίδια στην αφρικανική ήπειρο – περισσότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή (εξαιρουμένων των διεθνών συνόδων κορυφής) – ο Σολτς υπήρξε επίσης ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στην G20, η οποία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η καγκελάριος βλέπει αυτή την προσέγγιση προς τις αφρικανικές χώρες ως υπέρμαχο της «πολυμέρειας», η ήπειρος θα ήταν επίσης ένας ελκυστικός εταίρος για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης και την αναζήτηση νέων γεωπολιτικών συμμάχων σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Οι αφρικανικές χώρες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, όπως το λίθιο και το υδρογόνο, που αποτελούν κλειδί για τις βιώσιμες τεχνολογίες και την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, η Ευρώπη μάλλον αντιδρά κάπως καθυστερημένα όσον αφορά τους στενότερους δεσμούς με την ήπειρο, καθώς η Κίνα επιδιώκει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα στην περιοχή ήδη εδώ και δεκαετίες, ενώ χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία διεκδικούν επίσης το χώρο τους στην αφρικανική ήπειρο.

«Αυτό το Σύμφωνο με την Αφρική είναι μια δεκαετία πίσω, αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Μπόλα Τινούμπου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νιγηρίας που παραβρέθηκε στην Σύνοδο στο Βερολίνο.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Αφρική περισσότερο από ό,τι η Αφρική την Ευρώπη»

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η αυτοαποκαλούμενη συνεργατική προσέγγιση της Ευρώπης θα υπερκεράσει τελικά την προσφορά της Κίνας και θα καταφέρει να βάλει τις βάσεις για μια στενότερη εταιρική σχέση.

«Η αντίληψή μας για τη συνεργατική ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα αύξησης της απασχόλησης στη Γερμανία, αλλά είναι θέμα να «κερδίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά» του Παγκόσμιου Νότου», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν «βγάζουν απλώς τους πόρους από το έδαφος», αλλά ενισχύουν τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής και επεξεργασίας.

Στο Βερολίνο, ο Σολτς τόνισε ότι η ΕΕ και η χρηματοδοτική ένεση που προσφέρεται στο πλαίσιο της επενδυτικής της πρωτοβουλίας Global Gateway θα συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα επενδύσει επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Πρωτοβουλία για την Πράσινη Ενέργεια Αφρικής-Ευρώπης.

Η παρουσία της Ευρώπης ενισχύθηκε επίσης από την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του  Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Οι εξελίξεις έτυχαν γενικά θετικής υποδοχής, με τους Αφρικανούς ηγέτες να τονίζουν στη σύνοδο κορυφής ότι η ήπειρος είναι «ανοιχτή για επιχειρήσεις».

Ο έπαινος της καγκελαρίου για το δυναμικό της Αφρικής και η έκκληση για επενδύσεις ήταν ένα σημαντικό μήνυμα, δήλωσε ένας Αφρικανός διπλωμάτης στο Euractiv, αν και πρόσθεσε το εξής: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη χρειάζεται την Αφρική περισσότερο από ό,τι η Αφρική χρειάζεται την Ευρώπη».

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin