Image default
Ευρώπη

Η Κίνα ποντάρει στη Γαλλία για τις σχέσεις της με την ΕΕ

Η Γαλλία θα πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο εντός της ΕΕ για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχέσεων μεταξύ της Ένωσης και της Κίνας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο τους τη Δευτέρα.  Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη, όπως δήλωσε, να διατηρήσει υψηλού επιπέδου εμπορικές συναλλαγές με τη Γαλλία και να καλωσορίσει τα προϊόντα της που εισέρχονται στην κινεζική αγορά.Το τηλεφώνημα του Μακρόν με τον Σι είναι ένα από τα πολλά τηλεφωνήματα και συναντήσεις που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με διεθνείς εταίρους αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ενώ τη Δευτέρα δέχθηκε τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παραμείνουν εταίροι για αμοιβαία επωφελή συνεργασία», είπε ο Σι στον Μακρόν, καλώντας τη Γαλλία να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο εντός της ΕΕ για την ομαλή λειτουργία των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να διατηρήσει υψηλού επιπέδου εμπορικές συναλλαγές με τη Γαλλία και να καλωσορίσει τα γαλλικά προϊόντα που εισέρχονται στην κινεζική αγορά, πρόσθεσε ο Σι.

Ο Μακρόν απάντησε ότι οι ξένες εταιρείες στην κινεζική αγορά θα πρέπει να έρχονται με δίκαιους όρους ανταγωνισμού – ύστερα από τη δυσαρέσκεια που έχουν εκφράσει αρκετές εταιρίες  και χώρες της ΕΕ για την αδιαφανή νομοθεσία της Κίνας σχετικά με τις ξένες εταιρείες.

Τα «δελεαστικά» λόγια του Σι έρχονται σε μια περίοδο που η Κίνα έχει ήδη μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της στις 4 Οκτωβρίου, εξετάζοντας εάν εμπλέκεται σε παράνομο σύστημα επιδοτήσεων.

Στο τηλεφώνημα, ο Μακρόν εξέφρασε επίσης «βαθιές ανησυχίες» για τη στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης την Κίνα να διατηρήσει τις σχέσεις της με τις ουκρανικές αρχές, παρά την άρνηση της Κίνας να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά την απόσυρση της Ρωσίας από δύο συνθήκες εξοπλισμών, την επανάληψη της ετοιμότητάς της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και την πυρηνική δοκιμή της τον Νοέμβριο.

Μιλώντας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να επεκταθεί σε περιφερειακή κλίμακα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP28, με τον Σι να ανακοινώνει ότι η Κίνα θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Buildings Breakthrough, η οποία θέτει στόχο μηδενικών εκπομπών για τον κατασκευαστικό τομέα έως το 2030.

Ο Σι, ακόμα, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Κίνας να σταματήσει τις κινεζικές επενδύσεις σε ξένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και να μειώσει τη χρήση της ενέργειας από άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της Κίνας – με τον Μακρόν να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να επαναλάβει τη γαλλική τεχνογνωσία σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, κυρίως χάρη στην πυρηνική ενέργεια.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις τουριστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Κίνας.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin