Image default
Ευρώπη

Συστράτευση Πολωνίας – Φινλανδίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης από Ρωσία

Η Πολωνία είναι έτοιμη να στηρίξει τη Φινλανδία στην υπεράσπιση των συνόρων της από τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον Φινλανδό ομόλογό του Sauli Niinistö, αναφερόμενος στην αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα φινλανδικά σύνορα.

Οι δύο πρόεδροι σε συνάντησή τους τη Δευτέρα στη Βαρσοβία  συζήτησαν για την ασφάλεια και τις υβριδικές απειλές τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής πίεσης.

«Υποστηρίζουμε τη Φινλανδία, διότι και εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κατάσταση στα σύνορά μας με τη Λευκορωσία. (…) Η Φινλανδία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή μας και θα μοιραστούμε την εμπειρία μας μαζί τους», δήλωσε ο Duda.

Η Πολωνία «υπερασπίζεται με συνέπεια τα σύνορά της» στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων, πρόσθεσε.

Η Φινλανδία έχει αρχίσει να κατασκευάζει πρόσθετα εμπόδια για να αποτρέψει τη μετανάστευση από την κατεύθυνση της Ρωσίας που αντιμετωπίζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες. Μόνο το Σάββατο, περίπου 70 αιτούντες άσυλο έφτασαν στο συνοριακό σημείο με ποδήλατα και σκούτερ.

Οι Ρώσοι τους ωθούν έξω από τα ρωσικά σύνορα και στη συνέχεια κλείνουν το φράγμα από την πλευρά της Ρωσία, και συνεπώς καθιστούν αδύνατη την επιστροφή τους στη ρωσική πλευρά, δήλωσε ο λοχαγός Jouko Kinnunen, επικεφαλής του νοτιοανατολικού συνοριακού σταθμού Vartius, όπως αναφέρει το STT.

Σήμερα, η Φινλανδία αντιμετωπίζει μια παρόμοια μεταναστευτική πίεση που αντιμετωπίζει η Πολωνία από το 2021, τόνισε ο Duda.

Το μεταναστευτικό κύμα από τη Μέση Ανατολή που βιώνει η Πολωνία από το φθινόπωρο του 2021 θεωρείται τόσο από την Πολωνία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενορχηστρώθηκε από το καθεστώς του Alexander Lukashenko.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τις 18 Νοεμβρίου, η Φινλανδία έκλεισε τέσσερα συνοριακά σημεία ελέγχου στα ανατολικά σύνορα. Οι αρχές πρόκειται να κλείσουν ολόκληρη τη μεθόριο με τη Ρωσία το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές.

Η Ρωσία δηλώνει απογοητευμένη από την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει ενδεχομένως όλα τα υπόλοιπα συνοριακά περάσματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Dmitry Peskov στους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το TASS.

«Είχαμε μακροχρόνιες, πολύ καλές σχέσεις με τη Φινλανδία (…) Λυπούμαστε που οι σχέσεις αυτές αντικαταστάθηκαν από μια εντελώς ρωσοφοβική θέση, την οποία οι ηγέτες αυτής της γειτονικής χώρας άρχισαν τώρα να τηρούν», είπε. Χαρακτήρισε απίθανο να μπορέσει η Ρωσία να επηρεάσει την κατάσταση τώρα.

«Δεν υπάρχει κανένας διάλογος, χωρίς να φταίμε εμείς. Στην πραγματικότητα, δεν ήμασταν εμείς οι εμπνευστές της διακοπής του διαλόγου», επέμεινε ο Peskov.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin