Image default
Ευρώπη

Ξενοφοβικά επεισόδια στο Δουβλίνο μετά από επεισόδιο με μαχαίρωμα παιδιών

Τρία μικρά παιδιά ήταν μεταξύ των πέντε ατόμων που τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στο Δουβλίνο την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου), ενώ στη συνέχεια προκλήθηκαν ταραχές στο κέντρο της πόλης. Οι ιρλανδικές αστυνομικές αρχές δεν έχουν ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Οι ταραχές στο Δουβλίνο ξέσπασαν μετά από αναφορές για επίθεση με μαχαίρι. Ένας Αλγερινός φέρεται να μαχαίρωσε τρία μικρά παιδιά και μια γυναίκα κοντά σε ένα σχολείο.

Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία κατά  των μεταναστών.

Ένα διώροφο λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς μπροστά από το άγαλμα του Daniel O’Connell στην αρχή της κεντρικής οδού O’Connell Street, ενώ οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα στο ξενοδοχείο Holiday Inn που βρισκόταν εκεί κοντά και στο McDonalds. Ένα κατάστημα Footlocker επίσης λεηλατήθηκε.

«Είναι σκηνές ντροπής. Έχουμε μια εντελώς τρελή, χουλιγκανική φατρία που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία και εμπλέκεται με σοβαρή βία», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Drew Harris στους δημοσιογράφους μετά την αποστολή 400 αστυνομικών για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Ένα περιπολικό της αστυνομίας κάηκε επίσης.

Τέτοιες ταραχές είναι σχεδόν πρωτοφανείς στο Δουβλίνο. Δεν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα ή πολιτικοί που να έχουν εκλεγεί στο κοινοβούλιο. Όμως, οι μικρές διαμαρτυρίες κατά των μεταναστών έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μάλιστα αναμένεται αλλάξει τα μέτρα ασφάλειας γύρω από το κοινοβούλιο ύστερα από την πρόσφατη διαμαρτυρία που παγίδευσε τους βουλευτές στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας φαίνεται ότι επιτέθηκε σε αρκετούς ανθρώπους στην πλατεία Parnell του Δουβλίνου λίγο μετά τις 13.30 (τοπική ώρα).

Ο Harris δήλωσε ότι όλες οι γραμμές έρευνας για την επίθεση παραμένουν ανοιχτές, διαψεύδοντας ανώτερο αξιωματικό που είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομία είναι ικανοποιημένη που το περιστατικό δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία.

«Δεν πρόκειται να κάνω περαιτέρω εικασίες σχετικά με τρομοκρατικό κίνητρο. Μέχρι να είμαστε σίγουροι για το κίνητρο, πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας [για να βρούμε] γιατί συνέβη αυτό», δήλωσε.

Ένα πεντάχρονο κορίτσι νοσηλεύεται στα επείγοντα με σοβαρά τραύματα από το μαχαίρωμα. Ένας άνδρας γύρω στα 40 που επίσης νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα, συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία δήλωσε πως δεν αναζητά κανέναν άλλο ύποπτο.

Στην επίθεση ήταν και μια γυναίκα ηλικίας 30 ετών η οποία νοσηλεύεται επίσης με σοβαρά τραύματα, ενώ τα άλλα δύο παιδιά, ένα αγόρι πέντε ετών και ένα κορίτσι έξι ετών, υπέστησαν λιγότερο σοβαρά τραύματα. Το αγόρι μάλιστα πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Επικρατούσε πανικός και απόλυτο πανδαιμόνιο, οι γυναίκες θρηνούσαν, οι άνδρες ούρλιαζαν και έκλαιγαν», δήλωσε στο Reuters ο Anthony Boyle, 31 ετών, σύμβουλος πληροφορικής που ζει στο δρόμο και περνούσε από εκεί.

Σπέρνει τη διχόνοια

Η σκηνή του εγκλήματος ήταν ακόμα αποκλεισμένη λίγο πριν από τις 18.00 GMT, όταν μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά των μεταναστών έσπασε το αστυνομικό φράγμα. Κάποιοι φώναζαν «βγάλτε τους έξω» και ένας κλώτσησε τον καθρέφτη από ένα περιπολικό της αστυνομίας. Ένας άλλος ήταν ντυμένος με μια ιρλανδική σημαία.

Μια άλλη μεγαλύτερη ομάδα διαδηλωτών άρχισε στη συνέχεια να πετάει αντικείμενα και να ρίχνει φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών που μόλις είχαν φτάσει στο σημείο με τα επεισόδεια να ξεφεύγουν σταδιακά από τον έλεγχο. Το πλήθος άρχισε να διαλύεται γύρω στις 21.00 GMT.

Η αστυνομία, ωστόσο, δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την εθνικότητα του συλληφθέντα.

«Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, κακοποιών, εγκληματιών, που χρησιμοποιούν αυτή την απαίσια επίθεση για να σπείρουν τη διχόνοια», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee στους δημοσιογράφους.

«Κάθε δυνατή δύναμη χρησιμοποιείται από την Gardai (αστυνομία) για την αποκατάσταση της τάξης. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό», δήλωσε η Υπουργός.

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin