Image default
Ευρώπη

Έτοιμη να κλείσει τα σύνορα της με τη Ρωσία και η Εσθονία μετά την Φινλανδία

Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, η γειτονική Εσθονία δήλωσε επίσης ότι δεν θα αφήσει τους μετανάστες που στέλνει η Ρωσία να εισέλθουν στο έδαφός της, αλλά θα τους σταματήσει στα σύνορα, σύμφωνα με τα όσα είπε την Πέμπτη ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Lauri Läänemets.

Οι εσθονικές αρχές δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι κανένας από τους διερχόμενους από τη Ρωσία στα σύνορα δεν ζήτησε άσυλο. Αντίθετα, όσοι έχουν περάσει από τα φινλανδικά συνοριακά περάσματα έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε μεγάλο αριθμό.

Η εξήγηση βρίσκεται στις διαφορετικές πρακτικές των φινλανδικών και εσθονικών συνοριακών αρχών, σύμφωνα με τον Läänemets.

«Στη Φινλανδία, μπορούν να φτάσουν στη συνοριακή διάβαση, αλλά στην Εσθονία τους σταματούν στα κρατικά σύνορα. Επομένως, δεν μπορούν να εισέλθουν σε εσθονικό έδαφος», δήλωσε ο Läänemets στα μέσα ενημέρωσης.

Επομένως, είναι ευκολότερο να σταματήσουν οι μετανάστες στα σύνορα της Εσθονίας, καθώς οι περισσότερες απόπειρες εισόδου στη χώρα επικεντρώνονται στη βορειοανατολική εσθονική πόλη Νάρβα. Εκεί τα σύνορα μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας διατρέχουν έναν ποταμό πλάτους εκατό μέτρων, με μοναδικό σημείο διέλευσης τη γέφυρα Ναρβαγιόκι.

Συνολικά 30 άτομα προσπάθησαν να φτάσουν στην Εσθονία τις τελευταίες επτά ημέρες, με αποτέλεσμα οι αρχές να φοβούνται μην επαναληφθούν τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας.

Οι συνοριακές αρχές παρακολουθούν τη συνολική αξιολόγηση στη γέφυρα, δήλωσε στο Yle ο Veiko Kommusaar, διευθυντής της Υπηρεσίας Αστυνομίας και Συνόρων PPA.

Εάν οι μετανάστες αποτελούν μέρος της επιχείρησης των ρωσικών αρχών, θα τους σταματούν στα σύνορα και δεν θα τους επιτραπεί καν να εισέλθουν στην Εσθονία για να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν θα αφήσουμε γυναίκες, παιδιά ή ηλικιωμένους να παγώσουν στα σύνορα», δήλωσε ο Kommusaar.

Επιπλέον, η Εσθονία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της εάν η απόφαση της Φινλανδίας προκαλέσει πίεση, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασίσει αν θα κλείσει τα συνοριακά περάσματα στα ανατολικά σύνορά της, καθώς η κατάσταση δεν κρπίνεται ακόμα αρκετά σοβαρή.

«Εάν η απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τα περισσότερα συνοριακά της περάσματα αυξήσει την πίεση στα εσθονικά σύνορα, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Läänemets σε κυβερνητική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους Läänemets και Kommusaar, η Εσθονική Υπηρεσία Συνόρων είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα αν χρειαστεί και έχει μα΄ζεψει τσιμεντένια φράγματα και συρματοπλέγματα στα συνοριακά περάσματα.

«Αλλά δεν πρόκειται να κλείσουμε τα σύνορα μόνο και μόνο για να πούμε ότι τα κλείσαμε», πρόσθεσε ο Läänemets.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin