Image default
Ευρώπη

Αισιοδοξία για την σύντομη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Γιβραλτάρ – ΕΕ

Η μελλοντική σχέση του Γιβραλτάρ με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασιστεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο επικεφαλής υπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο, προσθέτοντας ότι φέτος θα είναι το έτος κατά το οποίο θα μπορούσε επιτέλους να επιτευχθεί συμφωνία για να βρεθεί λύση μετά το Brexit.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Πικάρντο σημείωσε ότι «το 2024 είναι η χρονιά κατά την οποία, επιτέλους, θα καθοριστεί αν μπορεί να επιτευχθεί ή όχι μια συμφωνία» με τις Βρυξέλλες, η οποία εκκρεμεί από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το Γιβραλτάρ, ένα μικρό έδαφος στο νότιο άκρο των ισπανικών ακτών, είναι βρετανική αποικία από το 1713 και η κυριαρχία του έχει επανειλημμένα διεκδικηθεί από την Ισπανία.

Ωστόσο, ο Πικάρντο προειδοποίησε για «πτυχές της συζήτησης με την ΕΕ και την Ισπανία που μπορεί να μας προκαλέσουν δυσφορία» και ζήτησε «υπομονή και στωική ηρεμία» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως αυτοί «θα είναι οι μόνοι σύμμαχοί μας».

Ο επικεφαλής Υπουργός του Γιβραλτάρ προέτρεψε επίσης τα μέρη να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πίεση μπορεί να προκύψει» στο τέλος της περιόδου των διαπραγματεύσεων.

Το Γιβραλτάρ «σε τεντωμένο σχοινί»

Ο επικεφαλής υπουργός, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά κατά του Brexit, επεσήμανε επίσης ότι η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ήταν «μία από εκείνες τις περιπτώσεις αναμφισβήτητων αντιξοοτήτων» που μας ανάγκασε «να καθίσουμε σε ένα τραπέζι στο οποίο πιθανώς δεν θέλαμε ποτέ να καθίσουμε» και που έθεσε το Γιβραλτάρ «σε τεντωμένο σχοινί».

«Δεν θα καθόμασταν σε αυτό το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη, αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ» τόνισε ο Πικάρντο, προσθέτοντας ότι «είναι καθαρή φαντασίωση για οποιονδήποτε στο Γιβραλτάρ να υπονοεί ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία νωρίτερα».

Ο ηγέτης του Γιβραλτάρ εκτίμησε τη «στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο» και δήλωσε ότι προχωρούν «σε αυτή τη δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση προς μια επιτυχή ολοκλήρωση».

Στο δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016, το 96% του εκλογικού σώματος του Γιβραλτάρ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

 

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin