Image default
Ευρώπη

Κρατικά ομόλογα με τόκους φωτιά πληρώνει η Σλοβακία

Η Σλοβακία πληρώνει πλέον επιτόκια ρεκόρ για τα κρατικά ομόλογα, ξεπερνώντας ακόμη και την Ελλάδα, οδεύοντας ενδεχομένως προς την άβυσσο της χρεοκοπίας.

Για τη Σλοβακία, το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων είναι ήδη υψηλότερο από ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας (3,32%) και της Πορτογαλίας (2,9%), οι οποίες χρειάστηκε να διασωθούν από τη χρεοκοπία από το ταμείο διάσωσης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πριν από 13 χρόνια.

Το επιτόκιό της είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά τη Ρώμη για το 10ετές κρατικό ομόλογο που χρησιμοποιεί η Μπρατισλάβα για τη χρηματοδότηση του χρέους της. Στην Ιταλία είναι 3,87% και στη Σλοβακία 3,4%.

«Τα επιτόκια των ομολόγων αντικατοπτρίζουν όλο και περισσότερο τη λήψη αποφάσεων των παραδοσιακών παραγόντων της αγοράς κατά την αποταμίευση χρημάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Matej Horňák, αναλυτής της τράπεζας Slovenská Sporiteľna, στο denník SME.

Ωστόσο, το 2011, η Σλοβακία αντιτάχθηκε στην έγκριση του ταμείου διάσωσης του ευρώ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση. Η απόρριψη της πρότασης προκάλεσε επίσης την κατάρρευση της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού της τότε πρωθυπουργού Iveta Radičová.

Επιπλέον, η Σλοβακία είδε τη σημαντικότερη αύξηση του λεγόμενου ασφαλίστρου κινδύνου μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, αναφέρει η denník SME.

Ακόμη και γενικότερα, η οικονομία της Σλοβακίας δεν τα πηγαίνει πολύ καλά.

Τον Δεκέμβριο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Σλοβακίας σε ξένο νόμισμα σε «A-» από «A».

«Η στρατηγική εξυγίανσης της κυβέρνησης παραμένει αβέβαιη και στο βασικό μας σενάριο, δεν αναμένουμε ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο οίκος Fitch.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Σλοβακίας αναμένεται να αυξηθεί στο 6,5 % του ΑΕΠ το 2024, το υψηλότερο στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2024 με εξυγίανση μόλις 0,5% από το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο. Έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για την εξεύρεση περισσότερων πόρων με την αύξηση των φόρων στον καπνό και το αλκοόλ και τη μετακίνηση μέρους των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων από πυλώνα επενδύσεων σε πυλώνα άμεσης χρήσης.

 

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin