Image default
Ευρώπη

Κατακόρυφη αύξηση στους θανάτους μεταναστών που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ισπανία

Κατά μέσο όρο 18 μετανάστες την ημέρα, ή συνολικά 6.618, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στις ισπανικές ακτές, αριθμός που σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους 2.390 θανάτους που καταγράφηκαν το 2022, αποκαλύπτει έκθεση της ΜΚΟ Caminando Fronteras (Περπατώντας τα Σύνορα) την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Παρακολούθηση του δικαιώματος στη ζωή», που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Μαδρίτη, το 2023 ήταν η «πιο θανατηφόρα» χρονιά από τότε που η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισε να συγκεντρώνει αξιόπιστα στοιχεία (2007).

Μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις οδούς πρόσβασης στην Ισπανία το 2023, 363 ήταν γυναίκες και 384 παιδιά, αναφέρει η έκθεση.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους (6.007) έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή του Ατλαντικού προς τις Κανάριες Νήσους. Αντίθετα, 434 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή της Αλγερίας στη δυτική Μεσόγειο, 147 μετανάστες στα Στενά του Γιβραλτάρ και 30 στη διαδρομή της θάλασσας του Αλμποράν.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές με εύθραυστες βάρκες (που ονομάζονται «pateras» ή «cayucos» στα ισπανικά) και πολλοί από αυτούς ήταν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, αναφέρει η έκθεση.

Το 2023, έως και 56.852 άνθρωποι επιχείρησαν να εισέλθουν παράτυπα στην Ισπανία, μέσω θαλάσσης ή ξηράς, 82,1 % περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Από τον αριθμό αυτό, 39.910 καταμετρήθηκαν στα ανοικτά των ακτών των Καναρίων Νήσων, 154,5 % περισσότεροι από ό,τι το 2022.

Το Caminando Fronteras, το οποίο δημοσιεύει τακτικά στοιχεία για τους θανάτους στις επικίνδυνες διελεύσεις προς την Ισπανία, τα οποία λαμβάνονται μέσω των ειδοποιήσεων από τη θάλασσα και - οικογένειες και κοινότητες μεταναστών, μέτρησε 84 επισφαλείς βάρκες που εξαφανίστηκαν πέρυσι με όλους τους επιβαίνοντες.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν τον Οκτώβριο (2.370), ακολουθούμενοι από τον Ιούνιο (1.197) και τον Νοέμβριο (1.023).

Μεταξύ των νεκρών είναι μετανάστες από 17 χώρες: Ελεφαντοστού, Γκάμπια, Γουινέα Κονάκρι, Κομόρες, Μάλι, Μαυριτανία, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Μαυριτανία, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Συρία, Σουδάν, Τυνησία και Υεμένη.

 

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin