Image default
PIRAEUS BANK

Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς – Τι κοιτάζουν οι επενδυτές

Στην τελική ευθεία έχει μπει η Τράπεζα Πειραιώς για το placement μεριδίου έως 27% που ανήκει στο Δημόσιο με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας σε δύο περίπου μήνες από σήμερα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση της Πειραιώς είχε επαφές με ξένους επενδυτές σε roadshow που διοργάνωσαν στο Λονδίνο οι σύμβουλοι UBS και Goldman Sachs. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, με τα μακροοικονομικά στοιχεία να εμπνέουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων για την τράπεζα βρέθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διανομή μερίσματος το καλοκαίρι έναντι των κερδών του 2023, η πιστωτική επέκταση που κινήθηκε πιο ασθενικά συνολικά στον κλάδο το 2023, καθώς και τα έσοδα από τόκους που καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ χάρη στην κορύφωση του επιτοκιακού spread.

Από σήμερα, Δευτέρα, τα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας βρίσκονται στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με επενδυτές έως την Τετάρτη. Θυμίζεται ότι την Πέμπτη ξεκινά το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan για όλες τις εισηγμένες του ΧΑ.

“Άγνωστος Χ” το ποσοστό διάθεσης

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό που θα διαθέσει το Δημόσιο, εάν δηλαδή θα διαθέσει μεμιάς το μερίδιο 27% που κατέχει στην Πειραιώς ή εάν θα το “σπάσει” σε δύο συναλλαγές όπως συνέβη στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Οι ενδείξεις, ωστόσο, συγκλίνουν προς τη διάθεση ολόκληρου του μεριδίου δεδομένων των ανησυχιών για επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές εντός του 2024 υπό τη σκιά και των στρατιωτικών συμπλοκών σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ικανοποιούσε και τους επενδυτές καθώς, σε περίπτωση που η ζήτηση είναι πολλαπλάσια στο βαθμό που συνέβη με την Εθνική, οι ενδιαφερόμενοι θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο ποσοστό στις προς διάθεση μετοχές.

Ως προς τη διαδικασία διάθεσης, σημειώνεται ότι ακριβώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 23 Φεβρουαρίου, το ΤΧΣ θα εισέλθει στη φάση της εκτέλεσης της συναλλαγής που ήδη προετοιμάζεται από το Ταμείο με εντατικούς ρυθμούς. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι θα χρειαστούν 1-2 εβδομάδες μέχρις ότου ολοκληρωθεί το placement.

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Πώληση του χαρτοφυλακίου NPE “Project Delta” – Στην EBRD το 30%

admin

Χρ. Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Έτος-ορόσημο το 2024 – Εφικτός ο στόχος για διανομή μερίσματος 25% των κερδών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση κερδών και … μετοχής

admin

Τρ. Πειραιώς: Αίτημα για επιπλέον κεφάλαια ύψους €300 εκατ. από το ΤΑΑ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στο “έλεος” της μεταβλητότητας των δεδομένων η πορεία των αγορών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Βαρύ το κλίμα για τις νέες περικοπές

admin

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Οι αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη είναι πολύ κοντά μ’ αυτές στα φυσικά καταστήματα

admin

Πειραιώς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων

admin

Τρ. Πειραιώς: Προσφορές €1,45 δισ. για το 6ετές ομόλογο – Στο 5% έκλεισε το επιτόκιο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έξοδος στις αγορές με 6ετές ομόλογο

admin

Στην τελική ευθεία η snappi της Πειραιώς – Ορίστηκε νέα CEO

admin