Image default
Ευρώπη

Η Κίνα αψηφά πλήρως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το πετρέλαιο

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας για το 2023, όπως έδειξαν τα στοιχεία το Σάββατο (20 Ιανουαρίου), καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο αψήφησε τις δυτικές κυρώσεις για να αγοράσει τεράστιες ποσότητες σε έκπτωση.

Η Ρωσία απέστειλε πέρυσι στην Κίνα 107,02 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου σημειώνοντας ρεκόρ, καθώς αντιστοιχούν σε 2,14 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), όπως έδειξαν τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, πολύ περισσότερο από άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία, που ήταν πριν ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας, μειώθηκαν κατά 1,8% σε 85,96 εκατομμύρια τόνους, καθώς το ρωσικό αργό πετρέλαιο ήταν φτηνότερο και ο πετρελαϊκός γίγαντας της Μέσης Ανατολής έχασε μερίδιο αγοράς.

Καθώς η Ρωσίαα είχε αποκλειστεί από πολλούς διεθνείς αγοραστές μετά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, το ρωσικό αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν με σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Η αυξανόμενη ζήτηση από τα κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια για το μειωμένο πετρέλαιο αύξησε την τιμή του ρωσικού αργού ESPO μέχρι το 2023, ξεπερνώντας το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων το βαρέλι που επέβαλε η Ομάδα των Επτά τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα φορτία αργού ESPO για παράδοση τον Δεκέμβριο τιμολογήθηκαν με έκπτωση περίπου 50 σεντς έως 20 σεντς ανά βαρέλι στο σύστημα αναφοράς ICE Brent, έναντι πριμοδότησης 1 δολαρίου για τα φορτία παράδοσης του Οκτωβρίου και έκπτωσης 8,50 δολαρίων για τα φορτία που παραδόθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με εμπορικές πηγές.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για το Arab Light που φέρει την υπογραφή της από τον Ιούλιο, ωθώντας ορισμένα διυλιστήρια να αναζητήσουν φθηνότερα φορτία.

Για να στηρίξουν τις τιμές, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή και τις εξαγωγές πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία μετακυλίει τις περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως αυτό το τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα εμβαθύνει τη μείωση των εξαγωγών της φέτος σε 500.000 βαρέλια ημερησίως από 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Τα κινεζικά διυλιστήρια χρησιμοποιούν ενδιάμεσους εμπόρους για να χειριστούν τη μεταφορά και την ασφάλιση του ρωσικού αργού για να αποφύγουν την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων.

Οι αγοραστές χρησιμοποιούν επίσης τα ύδατα στα ανοικτά της Μαλαισίας ως σημείο μεταφόρτωσης για φορτία που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Οι εισαγωγές που χαρακτηρίζονται ως προερχόμενες από τη Μαλαισία αυξήθηκαν κατά 53,7% πέρυσι.

Η Κίνα δεν ανέφερε καμία επίσημη αποστολή αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο, παρά τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Καράκας τον Οκτώβριο, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Οι αποστολές προς την Κίνα από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 81,1% πέρυσι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, καθώς αυξήθηκε η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού της Κίνας για το 2023 αυξήθηκαν σε ρεκόρ 563,99 εκατομμυρίων μετρικών τόνων, που ισοδυναμούν με 11,28 εκατομμύρια bpd.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin