Image default
Ευρώπη

Πορτογαλία: Απαραίτητο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την λειψυδρία

Η απάντηση στην απειλή της λειψυδρίας πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σχεδίου για την προώθηση της διαθεσιμότητας του νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα μέσω τεχνολογιών διαχείρισης που μειώνουν τη σπατάλη, δήλωσε τη Δευτέρα η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας Maria do Céu Antunes.

Την Τρίτη, η υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας πρόκειται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το σχέδιο «ReWaterEU» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και της λειψυδρίας στην ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa.

Το σχέδιο «ReWaterEU» έχει ως στόχο να συμβάλει στη μείωση της ευπάθειας της ΕΕ στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε νερό για δημόσια ύδρευση από άποψη ποσότητας και ποιότητας σε δίκαιες τιμές, καθώς και τη διαθεσιμότητα νερού για γεωργικές, τουριστικές και βιομηχανικές χρήσεις και την προστασία των διαφόρων οικοσυστημάτων.

Όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή μέτρων όπως η μείωση των απωλειών νερού στα συστήματα διανομής, η βελτιστοποίηση των υποδομών αποθήκευσης και μεταφοράς, η επαναχρησιμοποίηση του νερού για μη πόσιμους σκοπούς στον αστικό, τουριστικό, βιομηχανικό και γεωργικό τομέα και η επένδυση σε μονάδες αφαλάτωσης.

Το σχέδιο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ και ιδιωτικές επενδύσεις.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει μια πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα του νερού, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά άμεσων δράσεων και θα ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για την επίτευξη της ανθεκτικότητας του νερού.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, στο οποίο αναφέρεται η πορτογαλική πρόταση, περίπου το 42% της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση προειδοποίησης και περίπου το 8% σε κατάσταση συναγερμού, με ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σενάριο στον Ευρωπαϊκό νότο, που μαστίζεται από σοβαρές και παρατεταμένες ξηρασίες.

 

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin