Image default
Ευρώπη

Στο Σαράγεβο ευρωπαϊκή αποστολή για την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ, θα συναντηθούν την Τρίτη στο Σεράγεβο με κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας.

Σύμφωνα με κροατικά και βοσνιακά μέσα ενημέρωσης, ο Ρούτε, η χώρα του οποίου ήταν διστακτική ως προς την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία μέχρι τον Δεκέμβριο, έφθασε στο Σεράγεβο το απόγευμα της Δευτέρας. Η φον ντερ Λάιεν και ο Πλένκοβιτς αναμένεται να κατφθάσουν στη χώρα μέχρι το τέλος της ημέρας.

Οι τρεις ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν με την πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας, Μποριάνα Κρίστο, καθώς και με μέλη της Προεδρίας, συλλογικούς αρχηγούς κρατών και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας.

Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να ενθαρρυνθεί η πρόοδος στην ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το 2022. Και ενώ μόνο η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, η Βοσνία ενημερώθηκε ότι πρέπει να περιμένει μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους για να ξεκινήσει συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πράγματι έχει συμμορφωθεί εδώ και καιρό σε μεγάλο βαθμό με μεγάλο μέρος των νόμων του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Παρά την αρχική υιοθέτηση των νόμων, αυτή  έχει κολλήσει σε ασήμαντα ζητήματα, όπως το αν το δευτεροβάθμιο τμήμα του Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα βρίσκεται στο ανατολικό Σαράγεβο, όπως υποστηρίζουν τα βοσνιακά κόμματα, ή στην Μπάνια Λούκα, όπως ζητά το SNSD, το κόμμα του ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Ωστόσο, λόγω της πολύπλοκης δομής λήψης αποφάσεων στη χώρα, στην οποία εκπρόσωποι και των δύο οντοτήτων – της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας, καθώς και των τριών συνιστώντων λαών – Βόσνιων, Κροατών και Σέρβων – έχουν δικαίωμα βέτο, το ερώτημα είναι αν και πότε θα υιοθετηθούν οι συμφωνηθείσες αλλαγές. Πόσο μάλλον που στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμβαίνουν συχνά στις πολιτικές υποθέσεις, μια ρύθμιση εξαρτάται από την υιοθέτηση μιας άλλης.

«Ο στόχος της επίσκεψης είναι να πεισθεί η ΕΕ ότι η Βοσνία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ και ότι μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Euractiv η Κροάτισσα ευρωβουλευτής Τζελιάνα Ζόβκο (ΕΛΚ).

«Το γεγονός είναι ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα κύρια ζητήματα, καθώς και ότι το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών έχει σημειώσει ασύγκριτα μεγαλύτερη πρόοδο στην εναρμόνιση με την Ένωση, αλλά και οι προκάτοχοί του», δήλωσε η ίδια.

Η ΕΕ έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να δοθεί μια εκ νέου ώθηση στην διαδικασία ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ένωση, αλλά και ότι η ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ είναι ένα γεωπολιτικό ζήτημα, δήλωσε η Ζόβκο, προσθέτοντας ότι θεωρεί πιθανό ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, η παραμονή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε ένα είδος «ακαθόριστης μαύρης τρύπας» στα Δυτικά Βαλκάνια θα ήταν μια κίνηση που ίσως προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στην ίδια την Ένωση, λόγω των πολλαπλών συμφερόντων και της σημαντικής επιρροής που αποπειρράται να ασκηθεί μέσω της Βοσνίας από τη Ρωσία, αλλά και των των συμφερόντων της Τουρκίας, αλλά και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ακόμη και της Κίνας.

Οι ηγέτες των κυβερνώντων κομμάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Μπάνια Λούκα και συμφώνησαν, όπως αναφέρουν τα τοπικά βοσνιακά μέσα ενημέρωσης, σε αλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος των κανονισμών που απαιτεί η ΕΕ από το Σαράγεβο.

 

Σχετικα αρθρα

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin