Image default
Ευρώπη

Τελεσίγραφο των Γάλλων αγροτών προς Μακρόν για να αναλάβει δράση

Εκπρόσωποι της Ένωσης Γάλλων Αγροτών κάλεσαν τον νέο πρωθυπουργό Gabriel Attal να κινήσει τα πράγματα στις Βρυξέλλες ενόψει της Διεθνούς Γεωργικής Έκθεσης του επόμενου μήνα, καθώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τις συνεχείς διαμαρτυρίες των αγροτών.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Attal και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau συναντήθηκαν με τον Arnaud Rousseau, διευθυντή της Ένωσης Γάλλων Αγροτών, και τον Arnaud Gaillot, πρόεδρο της Jeune Agriculture, για να προσπαθήσουν να βρουν λύση στις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε πολύ προσεκτικά αυτά που είχαμε να πούμε», δήλωσε ο Rousseau κατά την αποχώρησή του από τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

«Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι δεν θα αρκεστούμε στα λόγια- οι αγρότες περιμένουν συγκεκριμένες ενέργειες», επέμεινε.

Από το βράδυ της Πέμπτης, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις αγροτών σε όλη τη Γαλλία, με αρκετές δεκάδες αγρότες να έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο Α64 μεταξύ Τουλούζης και Μπαγιόν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το Σάββατο στην περιοχή του Ροδανού, ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας υποσχέθηκε να «μειώσει τη γραφειοκρατία» για τους αγρότες, ώστε «να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη».

Οι αγρότες ζητούν επίσης μια κυβερνητική απάντηση στα χαμηλά εισοδήματα, το αυξανόμενο κόστος και τον πολλαπλασιασμό των γαλλικών και ευρωπαϊκών προτύπων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, με τους δύο εκπροσώπους των συνδικάτων να καλούν τον Attal να λάβει συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης.

Ενώ τα μπλόκα εξακολουθούν να οργανώνονται προς το παρόν μόνο στη Γαλλία, η FNSEA επιβεβαίωσε στο France Inter ότι οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν «όλη την εβδομάδα» σε «όλα τα διαμερίσματα».

«Ζητήσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό να προβεί σε δηλώσεις που θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση», δήλωσε ο Rousseau, αναφερόμενος στον έλεγχο των τιμών των γεωργικών πρώτων υλών καθώς και στις άμεσες εκπτώσεις στα καύσιμα.

Οι Rousseau και Gaillot ζήτησαν επίσης να αναληφθεί δράση σε επίπεδο ΕΕ, καλώντας τόσο τον Attal όσο και τον πρόεδρο Emmanuel Macron να «κινήσουν τα πράγματα» στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θέλουμε να δράσουμε, και αυτή η Ευρώπη είναι σημαντική για εμάς, αλλά πρέπει επίσης να την αμφισβητήσουμε, διότι ο άκρως διοικητικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί δεν είναι πλέον κατανοητός από τους αγρότες», επέμεινε ο Rousseau.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο France Inter, ο Rousseau επέκρινε την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ότι υπονομεύει τον γεωργικό τομέα, όταν οι εισαγωγές στην ΕΕ αυξάνονται εκρηκτικά, ιδίως όσον αφορά την απαίτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τους αγρότες να θέτουν στην άκρη το 4% της μη παραγωγικής γης.

«Δεν μπορείτε να μας επιβάλλετε ημερομηνίες που καθορίζουν τι κάνουμε στα χωράφια μας, δεν μπορείτε να έχετε υποχρεώσεις για επαναφύτευση λιβαδιών όταν δεν έχουμε πλέον ζώα», είπε, προσθέτοντας ότι κανένα από τα μέτρα «δεν φαίνεται να έχει νόημα».

Η περιβαλλοντική νομοθεσία που προωθήθηκε από τις Βρυξέλλες αποτελεί τη ρίζα άλλων διαμαρτυριών σε ολόκληρη την ΕΕ τους τελευταίους μήνες, από την Ολλανδία ως την Πολωνία και τη Γερμανία.

Με στόχο να αποκτήσει δύυναμη η φωνή τους σε επίπεδο ΕΕ, τα γαλλικά συνδικάτα τόνισαν τη σημασία της Διεθνούς Γεωργικής Έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2024.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Rousseau, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ιδίως στην Ιταλία και τη Γερμανία.

«Όσο δεν έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και όσο τα μηνύματα του πρωθυπουργού δεν γίνονται δεκτά και αποδεκτά από τους αγρότες, δεν θα υπάρχει τέλος στη δράση επί του εδάφους», πρόσθεσε.

 

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin