Image default
Ευρώπη

Επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις για την ευρυζωνική νομοθεσία τα κράτη μέλη

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ εξετάζει έναν άτολμο συμβιβασμό σχετικά με την αρχή της σιωπηρής έγκρισης στον ευρυζωνικό νόμο της ΕΕ και παραμένει αμφίβολο αν θα τερματιστούν οι προσαυξήσεις στις κλήσεις εντός της ΕΕ, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Euractiv.

Ο νόμος για τις υποδομές Gigabit (GIA) είναι ένα νομοσχέδιο για τη θέσπιση ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη δικτύων υψηλής χωρητικότητας, όπως οι οπτικές ίνες και το 5G. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελευταία φάση της νομοθετικής διαδικασίας, των λεγόμενων «τριλόγων» μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Ο πρώτος πολιτικός τριμερής διάλογος έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (25 Ιανουαρίου). Πριν από αυτή τη συνάντηση, η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη στις διαπραγματεύσεις, θα χρειαστεί μια επικαιροποιημένη διαπραγματευτική εντολή από τους πρεσβευτές της ΕΕ που αναμένεται να συνεδριάσουν στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου).

«Η σιωπηρή έγκριση […] όπως προτείνεται από την Επιτροπή, είναι σαφώς μη αποδεκτή», αναφέρεται στην επικαιροποιημένη εντολή, ενώ αναφέρεται ότι η βελγική «προεδρία, […] βλέπει έναν πιθανό συμβιβασμό προς το Κοινοβούλιο για τη διασφάλιση της τήρησης των προθεσμιών».

Σιωπηρή έγκριση

Στο Συμβούλιο, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία ήταν η αρχή της σιωπηρής έγκρισης, σύμφωνα με την οποία μια άδεια θα χορηγείται εάν η διοικητική αρχή δεν απαντήσει εντός ορισμένης προθεσμίας.

Μετά από επιμονή αρκετών κρατών μελών που θεώρησαν ότι αντιβαίνει στις νομικές αρχές της ΕΕ της επικουρικότητας και της αναλογικότητας ή παρεμβαίνει στα εθνικά τους νομικά συστήματα, η αρχή της σιωπηρής έγκρισης αφαιρέθηκε από την εντολή του Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Προεδρίας, η «σιωπηρή έγκριση» απορρίφθηκε στην Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις και από το Συμβούλιο στο πλαίσιο της Πράξης για τη βιομηχανία Net Zero.

Επιπλέον, η προεδρία σημειώνει ότι «το προηγούμενο [της αρχής της σιωπηρής έγκρισης] δεν θεωρείται σχετικό για τη GIA» στην πρόσφατα εκδοθείσα οδηγία για την Προώθηση της Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Οι Βέλγοι διαπραγματευτές, ως εκ τούτου, προτείνουν είτε να αρνηθούν την αρχή της σιωπηρής έγκρισης είτε να βρουν κοινό έδαφος με τους ευρωβουλευτές στα μισά. Προτείνουν να διασφαλιστεί ότι οι διοικητικές αρχές συμμορφώνονται με τις προθεσμίες «δίνοντας παράλληλα στα κράτη μέλη τη δυνατότητα επιλογής» μεταξύ της εφαρμογής ή μη της αρχής της σιωπηρής έγκρισης κατά τη διασφάλιση της τήρησης των προθεσμιών.

Η βελγική προεδρία αναφέρει επίσης ότι οι προθεσμίες του Κοινοβουλίου είναι αδικαιολόγητα σύντομες για την εφαρμογή από τις αρχές και προτείνει να επιμείνουμε στην αρχική πρόταση των τεσσάρων μηνών αντί των δύο μηνών.

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στις ανανεώσεις των προθεσμιών. Η Επιτροπή πρότεινε πολλαπλές πιθανές ανανεώσεις, ενώ το Κοινοβούλιο επιθυμεί μία μόνο ανανέωση τριών μηνών.

Το έγγραφο της Προεδρίας αναφέρει ακόμα ότι θα «αντιταχθεί σε οποιαδήποτε εισαγωγή σιωπηρής έγκρισης για τα δικαιώματα διέλευσης, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με την ιδιωτική ιδιοκτησία».

Η εντολή του Συμβουλίου διέγραψε την παράγραφο που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν κανόνες για την οικονομική αποζημίωση των ατόμων που υφίστανται ζημίες. Η βελγική προεδρία δείχνει πως επιθυμεί να διατηρήσει τη διαγραφή, ωστόσο μάλλον θα επαναφέρει τους μηχανισμούς αποζημίωσης όταν δεν τηρούνται οι προθεσμίες αδειοδότησης.

Προσαυξήσεις κλήσεων εντός ΕΕ

Ο τερματισμός των προσαυξήσεων στις ενδοκοινοτικές κλήσεις αποτελεί μία από τις κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο επικεφαλής ευρωβουλευτής του Κοινοβουλίου, ο κεντρώος νομοθέτης Alin Mituța, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της επικείμενης λήξης του ανώτατου ορίου τιμών για τις κλήσεις εντός της ΕΕ τον Μάιο ώστε να συμπεριλάβει πρόταση για την κατάργηση των προσαυξήσεων. Η πρότασή του έλαβε  μάλιστα διακομματική υποστήριξη.

Αναγνωρίζοντας ότι το σημείο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο, η βελγική προεδρία δηλώνει ότι οι συννομοθέτες θα έχουν «μια πρώτη διερευνητική ανταλλαγή απόψεων» κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμερούς διαλόγου, προτού το Συμβούλιο καθορίσει τη θέση του στον τελικό τριμερή διάλογο στις 5 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε το Euractiv, η προηγούμενη ισπανική προεδρία είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη την προσωρινή τους θέση σχετικά με τη συζήτηση αυτή τον Δεκέμβριο. Οκτώ κράτη μέλη είχαν απορρίψει την κατάργηση της προσαύξησης, δέκα ήθελαν να παρατείνουν την προθεσμία για το ανώτατο όριο τιμών, τρία συμφώνησαν με το Κοινοβούλιο και έξι δεν εξέφρασαν θέση.

Οι θέσεις αυτές ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέμεναν ακόμη νομικές εξηγήσεις από το Κοινοβούλιο και ανησυχούσαν ότι το Κοινοβούλιο δεν έθεσε σε χρονοδιάγραμμα το τέλος των προσαυξήσεων για τις κλήσεις εντός της ΕΕ, όπως έκανε με τις προσαυξήσεις περιαγωγής.

Άλλα θέματα

Η βελγική προεδρία επιθυμεί να περιμένει τον τρίτο, και πιθανότατα τελευταίο, τριμερή διάλογο στις 5 Φεβρουαρίου ώστε να συζητηθεί και το θέμα των οπτικών ινών.

Ομοίως, η συζήτηση σχετικά με την έναρξη ισχύος έχει επίσης αναβληθεί για τον Φεβρουάριο. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί να ορίσει την προθεσμία εφαρμογής έξι μήνες μετά την ψηφοφορία, ενώ το Συμβούλιο πιέζει για 24 μήνες.

Ο πολιτικός τριμερής διάλογος του Φεβρουαρίου πρόκειται επίσης να αποφασίσει για τον τρόπο ρύθμισης της τιμής της γης υπό δίκαιους και εύλογους όρους.

Φαίνεται ότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συμφωνήσουν να συμπεριλάβουν τις εταιρείες πύργων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για τις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, τμήματα του προοιμίου του κειμένου σχετικά με το θέμα αυτό είναι ακόμη ανοικτά για διαπραγματεύσεις.

Σε τεχνικές συνεδριάσεις, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η πρόταση του Συμβουλίου που επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να αρνούνται την πρόσβαση στους αγωγούς τους όταν είναι διαθέσιμες σκοτεινές οπτικές ίνες ή αδεσμοποίητες οπτικές ίνες.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin