Image default
Ευρώπη

Αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ισπανία για την ενίσχυση της «κοινωνικής ασπίδας»

Ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία θα αυξηθεί από τα 1.050 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.134 ευρώ μεικτά το μήνα, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ (PSOE/S&D) σε συγκέντρωση το Σάββατο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδο του κατώτατου μισθού, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 5% και θα εκταμιευθεί σε 14 δόσεις, δήλωσε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι το μέτρο πρόκειται να εγκριθεί στο Συμβούλιο Υπουργών την Τρίτη.

«Αυτό είναι (…) αυτό που κάνουμε εμείς οι σοσιαλιστές, να μετασχηματίζουμε την πραγματικότητα των πολιτών και να κυβερνάμε για την κοινωνική πλειοψηφία της χώρας μας», τόνισε ο Σάντσεθ στη συγκέντρωση του κόμματός του στη Γαλικία, που διοργανώθηκε το Σάββατο στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές όπου μέχρι στιγμής κυριαρχούν τα δεξιά κόμματα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμβάλει στην ενίσχυση της «κοινωνικής ασπίδας» που επιδιώκει να ενισχύσει η προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του PSOE και του αριστερού κόμματος Sumar για την προστασία των πιο ευάλωτων, πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Επί κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα, PP/EPP) πριν από πεντέμισι χρόνια, ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία ήταν μόλις 745 ευρώ μεικτά τον μήνα, είπε ο Σάντσεθ. Ωστόσο, τα 745 ευρώ το 2019 είναι σήμερα περίπου 910 ευρώ, δεδομένης της προσαρμογής στον πληθωρισμό.

Ο Σάντσεθ τόνισε επίσης ότι η Ισπανία «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» όσον αφορά τη δημιουργία πλούτου, υπενθυμίζοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας ήδη «αυξάνεται πέντε φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας (INE), το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 2,5% το 2023, ένα δέκατο περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μόλις 0,5% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο Σάντσεθ σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία έχει σήμερα ένα από τα «χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού (…) στην Ευρώπη (3,1%)».

Κατά την άποψή του, η πρόοδος που σημείωσε η κυβέρνηση του PSOE με το πλέον εξαφανισμένο αριστερό κόμμα Unidas Podemos- εξασφάλισε ότι η ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών έχει αλλάξει.

Μια «ισχυρή φεμινιστική πολιτική»

«Η Ισπανία οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, με περισσότερη απασχόληση, περισσότερες κοινωνικές πολιτικές και περισσότερη συνύπαρξη από ποτέ», δήλωσε ο Σάντσεθ, αναφερόμενος στην επικείμενη έγκριση ενός νόμου αμνηστίας για τη χορήγηση αμνηστίας σε παράνομες πράξεις που διαπράχθηκαν από τις καταλανικές αυτονομιστικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, ο οποίος, όπως πιστεύει η κυβέρνησή του, θα χρησιμεύσει στην επούλωση «παλαιών πληγών» μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμφωνήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου μεταξύ της κυβέρνησης και των κορυφαίων συνδικάτων της χώρας (UGT και CC.OO), αλλά δεν υπογράφηκε από την ένωση των εργοδοτών (CEOE), η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αντ’ αυτού, η CEOE πρότεινε, μεταξύ άλλων αιτημάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3-4%, συνοδευόμενη από μέτρα για την προώθηση των συμβάσεων με τη δημόσια διοίκηση και την ενίσχυση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα.

Ο κατώτατος μισθός σημείωσε μηνιαία αύξηση 344,1 ευρώ στην Ισπανία μεταξύ 2018 και 2023, η οποία ισοδυναμεί με αύξηση 46,8%.

Η υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Sumar, Γιολάντα Ντίας , διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού συμβάλλουν στη δημιουργία «μιας καλύτερης χώρας».

«Πρόκειται για την πιο ισχυρή φεμινιστική πολιτική που έχει αναπτυχθεί ποτέ», τόνισε η πρώην ηγέτιδα του Unidas Podemos, η οποία βρίσκεται πλέον σε αντιπαράθεση με την ηγεσία του πρώην κόμματός της.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin