Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Βέβαιος για τις δυνατότητες συνασπισμού ο επικεφαλής των συντηρητικών

Ο ηγέτης των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, είναι πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στο εβδομαδιαίο newsletter του το Σάββατο, περιγράφοντας τους πιθανούς εταίρους συνασπισμού.

Ως πρόεδρος του CDU (ΕΛΚ), που είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, ο Μερτς είναι βέβαιος ότι το κόμμα του θα κυβερνήσει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι «σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητο στην κοινή γνώμη […] ότι το CDU/CSU θα ηγηθεί της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έγραψε ο Μερτς στο εβδομαδιαίο newsletter του.

Εδώ και αρκετό καιρό, το CDU προηγείται κατά πολύ των άλλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 32% των προθέσεων ψήφου – ενώ τα κυβερνητικά κόμματα SPD (S&D), Πράσινοι και FDP (Renew) έχουν χάσει σημαντικά ποσοστά υποστήριξης από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία.

Προκειμένου να επιτύχει αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία, ο Μερτς έχει θέσει ως στόχο να έχει ποσοστά τουλάχιστον διπλάσια από το SPD και τους Πράσινους. Αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να διεξαχθούν πριν από τα τέλη του 2025, ο Μερτς έχει παραδεχθεί ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανή.

Ενώ η προτιμώμενη επιλογή του θα ήταν το φιλελεύθερο FDP, «είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν ως κόμμα», δήλωσε ο Μερτς. Ένας συνασπισμός με το SPD ή τους Πράσινους δεν θα ήταν «μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία είναι απαραίτητη», έγραψε ο Μερτς.

Ενώ δεν απέκλεισε κανένα από τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα ως πιθανούς εταίρους, είπε ότι «σίγουρα δεν θα είναι το AfD» πιθανός σύμμαχος. «Ως ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα, βρίσκεται εκτός οποιουδήποτε νοητού φάσματος για εμάς», πρόσθεσε ο Μερτς.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε το κοινό ότι «κάθε ψήφος υπέρ ενός από αυτά τα κόμματα [AfD ή Η Αριστερά] καθιστά την πραγματική πολιτική αλλαγή στη Γερμανία πιο δύσκολη, όχι πιο εύκολη».

Παρόμοια ερωτήματα ίσως χρειαστεί να απαντηθούν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η πλειοψηφία της δεξιάς θα μπλοκάρει, η ομάδα του CDU στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), αναμένεται να κερδίσει παρόμοιο αριθμό εδρών στην ΕΕ όπως και το 2019, ενώ τόσο το εθνικοσυντηρητικό ECR όσο και το ακροδεξιό ID αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Europe Elects.

Ωστόσο, με τον Μερτς να απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή συνασπισμού με το AfD, μοιάζει πλέον εντελώς απίθανο η δεξιά να επιδιώξει μια στενότερη σχέση με το ID, ιδίως καθώς το AfD παραμένει βασικό μέλος της ακροδεξιάς ομάδας ID.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου του ID, Γκούναρ Μπεκ, στην Euractiv.

Ενώ η διαφορά μεταξύ ορισμένων αντιπροσωπειών του ID και του ΕΛΚ μπορεί να μην είναι μεγάλη, «η στενότερη συνεργασία με το ΕΛΚ είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κατάστασης στη Γερμανία», δήλωσε ο Μπεκ.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin