Image default
Ευρώπη

Οι Παριζιάνοι παίρνουν αποφάσεις για την κυκλοφορία ψηφίζοντας

Την Κυριακή, οι Παριζιάνοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης των τελών στάθμευσης για τα σπορ οχήματα (SUV) στην γαλλική πρωτεύουσα, αλλά η αντιπολίτευση έσπευσε να κάνει λόγο για δημοκρατική, οικολογική και κοινωνική φάρσα.

Περίπου το 54,55% των Παριζιάνων ψήφισε υπέρ της αρχής του τριπλασιασμού των τελών στάθμευσης για τα «βαριά, ογκώδη, ρυπογόνα ιδιωτικά αυτοκίνητα».

Η ψήφος υποστηρίχθηκε από την αριστερή και οικολογική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού, υπό τη σοσιαλίστρια (S&D) δήμαρχο, Anne Hidalgo.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, για έξι ώρες στάθμευσης στις πιο κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας, ένας οδηγός αυτοκινήτου θα πληρώνει 225 ευρώ, έναντι 75 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), τα SUV εκπέμπουν, κατά μέσο όρο, 20% περισσότερο CO2 από το μέσο επιβατικό αυτοκίνητο και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των ατομικών πωλήσεων οχημάτων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα οχήματα των κατοίκων του Παρισιού, των επαγγελματιών και των ατόμων με αναπηρία δεν θα επηρεαστούν, επιβεβαίωσε η Hidalgo.

«Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια ακόμη αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους στα προάστια», δήλωσε ο Pierre Liscia, δημοτικός σύμβουλος της δεξιάς πλειοψηφίας (ΕΛΚ) της περιφέρειας Île-de-France.

Η ψηφοφορία αυτή είναι μια «ντροπή», ένα «ιδεολογικό-οικολογικό φιάσκο» που προσβάλλει τη συμμετοχική δημοκρατία», δήλωσαν τα μέλη της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού (Les républicains, LR) και η πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Agnès Evren.

Πολλοί αντίπαλοι της ψηφοφορίας σημείωσαν τη χαμηλή συμμετοχή του 5-6% περίπου των Παριζιάνων (περίπου 78.000 άτομα).

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα του παρισινού μέτρου, σύμφωνα με τον Guardian.

«Πάντα εξετάζουμε τις πολιτικές σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ακράδαντα [ότι μπορούμε] να κλέβουμε καλές πολιτικές. Αντί να εφευρίσκουμε [νέες πολιτικές] με κακό τρόπο, αν άλλες πόλεις κάνουν πράγματα που λειτουργούν, θα τα αντιγράψουμε», δήλωσε.

Στη Λυών, την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Γαλλίας, τα βαρέα οχήματα θα πρέπει επίσης να πληρώνουν περισσότερα για τη στάθμευση από τον Ιούνιο.

 

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin