Image default
Ευρώπη

Κατά της αποχρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη Γάζα ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε την Κυριακή (4 Φεβρουαρίου) ότι οι κινήσεις για την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA είναι εξαιρετικά απερίσκεπτες.

«Η αποχρηματοδότηση της UNRWA θα ήταν δυσανάλογη και επικίνδυνη», δήλωσε ο Μπορέλ για την υπηρεσία, η οποία έχει εμπλακεί σε διαμάχη σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή υπαλλήλων της στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Ενώ ορισμένοι σημαντικοί δωρητές ανέστειλαν τη χρηματοδότηση, υπάρχει ευρεία αναγνώριση ότι η UNRWA έχει κεντρική σημασία για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας σε περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα που υποφέρουν από την καταστροφική πείνα και το ξέσπασμα ασθενειών».

«Η αποχρηματοδότηση του οργανισμού θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε τα εξής σε ανάρτησή του: «ο οργανισμός έλαβε άμεσα μέτρα και ξεκίνησε έρευνα», κάνοντας λόγο για σοβαρούς ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι αν αληθεύουν.

Τα σχόλιά του έρχονται με περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δωρητών, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Σουηδίας, να έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω των κατηγοριών ότι 12 μέλη του προσωπικού εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο οργανισμός – ο οποίος έχει λάβει μια νορβηγική υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης – έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του μήνα, εάν η χρηματοδότηση διακοπεί σημαντικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τη διενέργεια ελέγχου των δραστηριοτήτων της UNRWA, λέγοντας ότι θα καθορίσει εάν ο οργανισμός θα πρέπει να ανασταλεί με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη ανεξάρτητης εξωτερικής έρευνας πριν από την επόμενη πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πρέπει να γίνει στο τέλος του μήνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συνολικά κονδύλια που τίθενται σε αναστολή ανέρχονται επί του παρόντος σε «περισσότερα από 440 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου τα μισά από τα αναμενόμενα κονδύλια του οργανισμού για το 2024».

Προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο έλλειμμα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του οργανισμού.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin