Image default
Τοις Μετρητοίς

Η elite των επενδυτών

Έχω μελετήσει για πάνω από 35 χρόνια μέσα από τα βιβλία τους αλλά και από τις πρακτικές τους σε real time αρκετούς  από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές  στην ιστορία μαζί φυσικά με τους πιο σύγχρονους μάγους της αγοράς και τους οπαδούς των τάσεων.

Διαπίστωσα λοιπόν σε όλα αυτά τα χρόνια μελέτης ότι σε αυτή την elite των επενδυτών υπάρχουν έξι  κοινές βασικές  ιδιότητες. 

1. Απόλυτη συγκέντρωση

Η ικανότητα να εστιάζουν τη σκέψη τους σε μια επενδυτική πρακτική που τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους..

Οι πρωτοκλασάτοι επενδυτές  μπορούν να έχουν διαφορετικά όπλα νοητικών δεξιοτήτων, είτε παίρνουν γρήγορες αποφάσεις   με βάση την τεχνική δράση των τιμών σε πραγματικό χρόνο είτε λαμβάνουν πιο αργές αποφάσεις με βάση την έρευνα θεμελιωδών στοιχείων η γραφημάτων ή το συνδυασμό αυτών. Αν και ο καθένας μπορεί να έχει  διαφορετικές διανοητικές δεξιότητες, είναι όλοι σε θέση να βρουν το δικό τους πλεονέκτημα στις αγορές και στη συνέχεια να επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο πλεονέκτημά τους είτε είναι στη διαχείριση συναλλαγών είτε στη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Οι elite επενδυτές  βρίσκουν τις αγορές στις οποίες είναι καλοί στις διαπραγματεύσεις, το χρονικό πλαίσιο στις οποίες αποδίδουν καλύτερα και, στη συνέχεια, εστιάζουν στον δικό τους στρατηγικό κύκλο αρμοδιοτήτων.

Προσοχή υπάρχει καλά κρυμμένο ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην εστίαση με τους περισσότερους να μη μπορούν να το βρουν όσο και αν ψάχνουν αυτό το είδος πειθαρχίας. 

Ο “king of bonds” William H. ‘Bill’ Gross

 2. Δημιουργικότητα

Οι γνωστές δεξιότητες ανάπτυξης ενός  συστήματος συναλλαγών

Οι κερδοφόροι επενδυτές δημιουργούν ένα σύστημα που ταιριάζει με τις δικές τους πεποιθήσεις, την ανοχή κινδύνου και τον επιθυμητό χρόνο μπροστά στο ταμπλό. Είναι σε θέση να συνδυάσουν στοιχεία της δικής τους λίστας παρακολούθησης, σημάτων και στρατηγικών σε ένα συνεκτικό σύνολο, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται μόνο μέσα στο δικό τους  επενδυτικό πλαίσιο.

Βλέπουν από ψηλά την πλήρη εικόνα της αγοράς και τοποθετούν στρατηγικά τα πιόνια τους πάνω στη σκακιέρα της.

Είναι τόσο δημιουργικοί ώστε να έχουν την ικανότητα  να συνδέουν τις κουκίδες και να βλέπουν μοτίβα στις αγορές που οι άλλοι  απλά… τσαλακώνονται.  Είναι τέτοιοι σχεδιαστές συναλλαγών και συστημάτων που χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους για να φτιάξουν κάτι μέσα στις μαθηματικές παραμέτρους των κερδοφόρων συναλλαγών. Έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάπτυξης συστήματος που μπορεί να είναι μια δημιουργική προσπάθεια σαν να ξεκινάμε με έναν κενό καμβά.

Steven A. Cohen: Η περιουσία του υπολογίζεται στα 8,3 δισ. δολάρια. Είναι διάσημος για το ότι έχει υπερφυσικές ικανότητες να κερδίζει χρήματα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες της αγοράς

3. Αιώνιοι φοιτητές 

Οι μεγάλοι επενδυτές  έχουν απίστευτη  εμμονή στη μάθηση.

Οι elite επενδυτές είναι δια βίου μαθητευόμενοι. Δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν από τις αγορές και να μελετούν  θρυλικούς επενδυτές, νέους και παλιούς. Ένας καλός επενδυτής ξέρει ότι δεν μπορεί ποτέ να κυριαρχήσει στις αγορές, επομένως και η καμπύλη μάθησης δεν σταματά ποτέ.

Η  βελτίωση ως επενδυτής  δεν πρέπει να έχει τέλος γιατί μόνο μέσα από εκεί μπορούν να αναπτύσσονται και να προσαρμόζονται πάνω στην αγορά.

Μπορούν να μάθουν ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν στην αγορά ώστε στη συνέχεια να ανακαλύπτουν ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να επενδύσουν. Εντοπίζουν  τους κατάλληλους μέντορες για να μάθουν από αυτούς είτε  προσωπικά, είτε από βιβλία ή  διαδικτυακά μαθήματα.

Οι σωστοί επενδυτές  παραμένουν ταπεινοί και πάντα επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα με όποιον τρόπο υπάρχει ώστε να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στις αγορές, τα γραφήματα, τον όγκο και τις νέες στρατηγικές.

Peter Lynch ένας από τους θεούς τον θεσμικών επενδυτών. Διαχειρίστηκε το Fidelity Magellan Fund από το 1977 έως το 1990, κατά το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου αυξήθηκαν από 18 εκατομμύρια δολάρια σε 14 δισ. δολάρια.

4. Εργασία… εργασία… εργασία

Είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνουν και να παραμείνουν επιτυχημένοι στις αγορές. Θα βάλουν στο πλάνο τους όσες ώρες  εργασίας και αν χρειαστούν. Εντοπίζουν πρώτα το τίμημα της επιτυχίας τους και μετά το πληρώνουν.

Λένε ναι σε ό,τι πρέπει να κάνουν, συναλλαγές προσομοιωτών, backtesting, μελέτες γραφημάτων, ανάγνωση βιβλίων, μελέτη, διαχείριση κινδύνου, αυτοέλεγχο, ψυχολογία, τα κάνουν όλα. Δεν λένε ποτέ όχι στη δουλειά. 

Οι πλούσιοι επενδυτές  ξεπερνούν τον ανταγωνισμό που έχουν  σε προσπάθεια, χρόνο, βάθος, μελέτη, έρευνα και εμπειρία.

Andy Krieger: Ο θρυλικός επενδυτής που έβγαλε 300 εκατ. δολάρια με μια μόλις κίνηση

5. Πάθος

Ενεργοποιείται αυτόματα από τη στιγμή που μπαίνουν στο  γιγάντιο “παιχνίδι” των επενδύσεων.

Η εστίασή τους είναι στο παιχνίδι και όχι στα χρήματα, τα χρήματα έρχονται ως αποτέλεσμα της εμμονής τους να κερδίσουν  το παιχνίδι.

Είναι σε θέση να επικεντρωθούν στον αγωνιστικό χώρο γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και αυτό είναι που βάζει τους βαθμούς στον πίνακα αποτελεσμάτων. Κάθε κανονικός άνθρωπος θα σταματούσε τις συναλλαγές όταν καταλάβαινε τις μικρές πιθανότητες και τη μεγάλη καμπύλη εκμάθησης, αλλά οι elite όχι απλώς δεν σταματούν αλλά παθιάζονται στον υπέρτατο βαθμό με αυτό το μεγάλο ταξίδι που πρέπει να κάνουν.

Το πάθος οδηγεί τη δουλειά δημιουργώντας την επιτυχία και αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει έναν βρόχο θετικής ανατροφοδότησης για να περάσεις από τις βουνοκορφές. Το πάθος δημιουργεί την επιμονή να συνεχίσεις.

Ross Cameron: Ίσως ένας από τους καλύτερους Forex Day Trader

6. Επιμονή

Δεν τα παρατάνε ποτέ.

Οι περισσότεροι νέοι επενδυτές  όταν αποτυγχάνουν, απλώς πετάνε τη λευκή πετσέτα νωρίς. Πολλοί νέοι επενδυτές  δεν θα μάθουν ποτέ αν θα μπορούσαν να είχαν επιτυχία, επειδή ποτέ δεν κατέβαλαν προσπάθεια να μελετήσουν, να μάθουν για παράδειγμα να δημιουργούν ένα σύστημα συναλλαγών με πλεονέκτημα και μετά να το ακολουθούν για αρκετό καιρό για να δουν αν θα μπορούσαν τελικά να τα καταφέρουν στις αγορές.

Οι επενδυτές  που έγιναν και  συνέχισαν να είναι κερδοφόροι είχαν σε υπέρτατο βαθμό  την ικανότητα της επιμονής. Δεν σταμάτησαν, αλλά έμαθαν, αναπροσαρμόστηκαν και συνέχισαν να προχωρούν.

Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά όλων των επιτυχημένων ανθρώπων σε κάθε τομέα. Είναι εκπληκτικό να μαθαίνουμε ότι πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στην ιστορία είχαν όλοι πρόωρες και μεγάλες αποτυχίες, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε.

Εάν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε, τότε δεν θα τα παρατήσετε μέχρι να φτάσετε τον στόχο σας, αυτό είναι ένα στρατηγικό  πλεονέκτημα.

Μη νομίζεις ότι είναι ευκολάκι  να έχεις και να διατηρήσεις και τα έξι αυτά χαρακτηριστικά. Δεν είναι διόλου εύκολο αλλά αν τα καταφέρεις να τα “έχεις”, τότε όλες οι πιθανότητες οδηγούν στο 90% επιτυχίας. Αφήνω 10% στη τύχη.

Ο Carl Icahn είναι ο πλέον ακτιβιστής επενδυτής που χρησιμοποιεί ιδιοκτησιακές θέσεις σε δημόσιες εταιρείες για να τις αναγκάσει να κάνουν στρατηγικές αλλαγές ώστε να οδηγήσουν στην αύξηση της αξίας των μετοχών του.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

February 11, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin