Image default
PIRAEUS BANK

Χρ. Μεγάλου: Ρεκόρ ισχυρών αποτελεσμάτων για την Τράπεζα Πειραιώς το 2023

Τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το 2023, με τα κέρδη ανά μετοχή να καταγράφουν ρεκόρ 0,80 ευρώ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων σε αναλυτές σήμερα, Τετάρτη.

“Είμαστε πολύ περήφανοι για τις επιδόσεις του 2023”, δήλωσε ο κ. Μεγάλου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που εκπλήρωσαν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις της τράπεζας για το προηγούμενο έτος. Ισχυρές είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης και σε βάθος τριετίας, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατηρηθεί έως το 2026.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, η διοίκηση “βλέπει” διανομή μερίσματος ύψους 10% από τα κέρδη του 2023, 25% από τα κέρδη του 2024 και 50% από τα κέρδη του 2025 και του 2026. Ερωτηθείς για το πού εδράζεται η αισιοδοξία της διοίκησης ότι θα είναι σε θέση να διανέμει τα μισά της κέρδη στους μετόχους μετά το 2025, ο κ. Μεγάλου εξήγησε ότι η τράπεζα υλοποιεί μέχρι σήμερα με συνέπεια το στρατηγικό της πλάνο, γεγονός που δημιουργεί ενισχυμένη βεβαιότητα για τη διατήρηση των ισχυρών ρυθμών κερδοφορίας της σε βάθος τριετίας.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο διανομής κερδών τα έτη 2025 και 2026 ως αποτέλεσμα της δημιουργίας κερδών και κεφαλαίων που αναμένουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις πηγές εσόδων, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική διαφοροποίηση και επέκταση των πηγών αυτών και ότι η τράπεζα θα “προστατέψει” τα σημερινά καθαρών επίπεδα εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) και τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι ισχυρή μερισματική απόδοση υπέρ των μετόχων. Σημειώνεται ότι το 2023 επιτεύχθη αύξηση καθαρών εσόδων 37%, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται κατά 48% και τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις κατά 14%.

Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 3,5% το 2023 από 6,8% το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες πρωτοβουλίες εξυγίανσης που υλοποίησε η τράπεζα, αλλά και στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Σχετικα αρθρα

Τρ. Πειραιώς: Αίτημα για επιπλέον κεφάλαια ύψους €300 εκατ. από το ΤΑΑ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στο “έλεος” της μεταβλητότητας των δεδομένων η πορεία των αγορών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Βαρύ το κλίμα για τις νέες περικοπές

admin

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Οι αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη είναι πολύ κοντά μ’ αυτές στα φυσικά καταστήματα

admin

Πειραιώς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων

admin

Τρ. Πειραιώς: Προσφορές €1,45 δισ. για το 6ετές ομόλογο – Στο 5% έκλεισε το επιτόκιο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έξοδος στις αγορές με 6ετές ομόλογο

admin

Στην τελική ευθεία η snappi της Πειραιώς – Ορίστηκε νέα CEO

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

admin

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 5% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε προϋπολογίσει ήδη διανομή μερίσματος 10% των καθαρών κερδών

admin