Image default
Τοις Μετρητοίς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει τεράστια ανάπτυξη σε δύο εισηγμένες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει τεράστια ανάπτυξη σε δύο εισηγμένες

Οι περισσότεροι δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, ακόμα, αλλά η νέα τεχνολογία που αρχίζει και κατακλύζει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι και ακούει στο όνομα τεχνητή νοημοσύνη (Artificial IntelligenceAI) είναι τόσο γιγάντια που μπορεί να φέρει τεχνολογική επανάσταση στα πάντα. Για να καταλάβετε ο Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας του ομίλου Intralot κ. Κωνσταντίνος Φαρρής της δίνει τόση στρατηγική βαρύτητα που την παραλληλίζει  με τον ηλεκτρισμό και τη μετάβαση της ανθρωπότητας από τον 18Ο στον 19ο αιώνα. Μόνο που τώρα η μετάβαση προς τα νέα τεχνολογικά δεδομένα θα είναι τόσο ταχύτατη που δε θα χρειαστεί έναν αιώνα αλλά μόλις μια μικρή  υποδιαίρεση αυτού. Η υψηλή τεχνολογία ( high tech ) βαδίζει πλέον  γοργά προς τη τεχνητή νοημοσύνη.

Το πλέον χαρακτηριστικό προϊόν που κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022 και δείχνει το τι τεράστιο τεχνολογικό κύμα έρχεται στο βάθος είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot) το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer).

Γιατί το λέω τώρα αυτό;

Γιατί τα λογισμικά συστήματα που απευθύνονται ως προϊόντα σε εταιρίες που ανήκουν σε άκρως ανταγωνιστικούς κλάδους  όπως είναι  το τραπεζικό – χρηματοοικονομικό και η βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να ακολουθήσουν θέλουν δε θέλουν τη νέα τεχνολογική επανάσταση για να μπορέσουν να κρατήσουν αλλά συγχρόνως και να τραβήξουν νέους πελάτες. Για αυτούς τους κλάδους σε λίγα χρόνια ο έχων λογισμικό δίχως τεχνητή νοημοσύνη θα θεωρηθεί πολύ γρήγορα ως παρωχημένος. Κάτι φυσικά που θα αργήσει πολύ να συμβεί για παράδειγμα στα προγράμματα που απευθύνονται σε λογιστές ή σε φαρμακεία. Και εκεί η τεχνητή νοημοσύνη θα χτυπήσει την πόρτα αλλά πολύ πιο αργότερα. Αυτό λοιπόν με απλά λόγια σημαίνει νέες τεράστιες αγορές λογισμικών, άρα νέα έσοδα που θα φέρουν  μεγαλύτερη κερδοφορία.

Για τους δύο λοιπόν αυτούς κλάδους που κινούνται μέσα σε άκρως ανταγωνιστικά πλαίσια έχουμε αντίστοιχα δύο εισηγμένες εταιρείες με λογισμικά προϊόντα, την Profile (ΠΡΟΦ) και την Intralot (ΙΝΛΟΤ).

Ξεκινάω με  την Profile (ΠΡΟΦ) η οποία μέσω της Profile Technologies έχει ήδη επενδύσει από το 2020 στην  ανάπτυξη νέων λειτουργιών ώστε να υιοθετήσει στο λογισμικό της  τη  τεχνητή νοημοσύνη (AI),  τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA),  το blockchain  και το Augmented Reality (AR). Με την επένδυση αυτή στο FinTech κομμάτι η Profile βρίσκεται ήδη πολύ μπροστά από τους περισσότερους ανταγωνιστές της στην εφαρμογή της AI στο τομέα του Banking, Financial Services and Insurance (BFSI) κάτι που άλλωστε το έδειξε και με το παραπάνω στην εκδήλωση «Cyber Greece 2023». Μάλιστα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγάλει και την πρώτη δική της υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης.

Η Profile λοιπόν είναι έτοιμη να λάβει μέρος σε μια αγορά  η οποία, κρατηθείτε, αναμένεται έως το 2030 να χτυπήσει το απίστευτο ποσό των 1,591 τρισ. δολαρίων. Ήδη οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου σπεύδουν όπως – όπως να ανακοινώσουν ότι επενδύουν στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα η  JP Morgan έχει ανακοινώσει χιλιάδες προσλήψεις ειδικών στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, δείχνοντας έτσι με το καλύτερο τρόπο τα πιστεύω της πάνω στη νέα αυτή τεχνολογία.

Πραγματικά έρχονται κοσμογονικές αλλαγές στην υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης σε συστήματα ανάλυσης βάσης τραπεζικών  δεδομένων (FinTech). Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να καταλάβει το πόσο αλματώδης μπορεί να είναι η ανάπτυξη της κερδοφορίας στη Profile στα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τώρα την μετοχή της Profile για να μπορέσουμε να δούμε την υπερβολική και άνευ λόγου ανοδική της υστέρηση θα προχωρήσουμε απλά στη  βραχυχρόνια ποσοστιαία αντιπαράθεσή της σε σχέση με τον Global FinTech  Index (GLOBALF) των μεγάλων παγκόσμιων μετοχών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας  και μιας  ομάδας έξι εταιρειών από αυτές.

Στο διάγραμμα λοιπόν βλέπουμε ότι ενώ η μετοχή της Profile στην αρχή του χρονικού 10μηνου συμβάδιζε με την ομάδα και το δείκτη τώρα  βρίσκεται σε σημαντική απόσταση με ένα ποσοστό κέρδους της τάξης του  +4,87%  την ίδια ώρα που η εταιρεία  HUB24 (HUB) κερδίζει ένα +57,5%, η  Intuit (INTU) ένα +56,5%, η Nu Holdings (NU) ένα +53,7%, η Guidewire Software (GWRE) +43,6% , η Broadridge Financial Solutions (BR) +34.9%, η StoneCo (STNE) ένα +31,68% και ο δείκτης GLOBALF ένα +21,2%. Η ψαλίδα αυτή αναμένεται στατιστικά  να κλείσει φέρνοντας έτσι σημαντική ανοδική ώθηση στη τιμή της μετοχής της Profile.

Ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει και η αντιπαράθεση του δείκτη P/E ανάμεσα στις 6 υπό εξέταση εταιρείες FinTech. Έχουμε λοιπόν τη HUB24 να έχει ένα P/E στο 82x, την  Intuit στο 73x, τη Nu Holdings στο 134x, τη Guidewire Software στο 320x, τη Broadridge Financial Solutions στο 40x, τη StoneCo  στο 38x, το μέσο όρο του GLOBALF στο 43x και της Profile σύμφωνα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το 2023 στο 20x με τα στοιχεία για το 2024 να δίνουν το 13x και αυτό δίχως τη βόμβα μεγατόνων που μπορεί να φέρει μια εξαγορά.  Δηλαδή για να πιάσει η μετοχή της Profile έστω το μέσο όρο των FinTech εταιρειών θα πρέπει να τριπλασιάσει τη τιμή της. Στη διαγραμματική ανάλυση τώρα εντοπίζουμε τη μετοχή να ετοιμάζεται για την επόμενη μεσοπρόθεσμη επίθεση αρχικά προς την περιοχή των 5,40 ευρώ και μετά προς τα 6,80 ευρώ.

Σημαντικές επενδύσεις στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει και η Intralot, ώστε να τη «τιθασεύσει» και να τη χρησιμοποιήσει σε δύο τομείς.

Ο πρώτος είναι στο τομέα της λειτουργίας, όπου μπορεί να εφαρμόζει μεθοδολογίες τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου  να σκιαγραφεί το προφίλ των παικτών ώστε έτσι με ένα πιο προσωποποιημένο τρόπο να διαμορφώνονται κατάλληλα τα παιχνίδια και ο τρόπος παρουσίασής τους.

Ο δεύτερος τομέας είναι στη σχεδίαση και στην παραγωγή των τεχνολογικών λύσεων στα διάφορα προϊόντα της ώστε αυτά να προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών του ομίλου.

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να  δώσουν σημαντικό προβάδισμα στον όμιλο της  Intralot, όπου από σήμερα ξεκινά και η διάθεση του εταιρικού της ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ με εύρος διακύμανσης του επιτοκίου ανάμεσα στο 6% με 6,4%. Η προδιαγεγραμμένη επιτυχής κάλυψη του ομολόγου θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο και για τη κάλυψη από τις τράπεζες του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ αλλάζοντας έτσι ριζικά το χρηματοοικονομικό status  της Intralot.

Το πολύ θετικό αυτό στοιχείο σε συνδυασμό με τις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές που για το 2023 κινήθηκαν στο ύψος των 35 με 40 εκατ. ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τοποθετήσουν τον όμιλο στο ραντάρ μεγάλων διεθνών επενδυτικών fund με ότι αυτό θα σημαίνει για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής.

Στο μεταξύ μπορεί πολλοί αναλυτές να εστιάζονται στις δυνατότητες του ομίλου στην αμερικανική αγορά αλλά από ότι φαίνεται η Intralot μας ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις με άλλες δύο αγορές αυτές της Αυστραλίας και της Βραζιλίας.

Στη διαγραμματική ανάλυση τώρα εντοπίζουμε τη μετοχή να δοκιμάζει τα βήματά της  μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1,20 με 1,26 ευρώ. Μία ζώνη που είναι ικανή κάτω υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να δώσει ανοδικό χώρο για μια μεσοπρόθεσμη συνέχεια της υπάρχουσας τάσης μέσα στην περιοχή των 1,40 με 1,70 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

February 21, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin