Image default
PIRAEUS BANK

Νέα κεντρικά γραφεία για την Τράπεζα Πειραιώς – Πού θα μετακομίσει

Mega project ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς στην καρδιά της Αθήνας με στόχο τη μεταστέγαση της διοίκησης σε ενιαίες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες κτηριακές προδιαγραφές και θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η τράπεζα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εξαγοράς από την Dimand του ιστορικού κτηρίου επί της οδού Κοραή 4, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ., το οποίο μέχρι πρότινος ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική.

Σημειώνεται ότι στα υπόγεια του ίδιου κτηρίου στεγάζεται ο Ιστορικός Χώρος Μνήμης “Κοραή 4” -χώρος βασανιστηρίων κατά τη ναζιστική κατοχή- ο οποίος δωρίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Ασφαλιστική στα τέλη του 2023.

Όσον αφορά στην ανακαίνιση και τεχνική αναβάθμιση του κτηρίου επί της Κοραή 4, πηγές με γνώση των διαδικασιών κάνουν λόγο για ένα σύνθετο τεχνικά project, καθώς το ακίνητο παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, όπως η στοά Κοραή, ενώ στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και ο κινηματογράφος Άστυ.

Ισχυρό κίνητρο για την επενδυτική απόφαση εκ μέρους της τράπεζας αποτελεί η δυνατότητα συνένωσης του κτηρίου με το Μέγαρο Σερπιέρη -το ιδιόκτητο κτήριο της Πειραιώς που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω.

Πρόκειται για ένα για ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά της Αθήνας του 19ου αιώνα. Κκατασκευάστηκε το 1884 από τον βιομήχανο και επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη για να λειτουργήσει ως οικία. Το 1929 αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για τη νεοσύστατη τότε Αγροτική Τράπεζα επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2013, το Μέγαρο Σερπιέρη περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πειραιώς κατά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και έκτοτε δεν χρησιμοποιείται.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, οι κεντρικές υπηρεσίες της Πειραιώς είναι κατακερματισμένες σε διάφορα κτήρια στο ιστορικό κέντρο, γεγονός που δημιουργεί προσκόμματα στην εργασιακή καθημερινότητα των στελεχών της τράπεζας.

Εποχή κτηριακών ανακατατάξεων για τις τράπεζες

Τα σχέδια της Πειραιώς εντάσσονται σε μια ευρύτερη περίοδο ανακατατάξεων όσον αφορά στη στέγαση των τραπεζικών διοικήσεων. Μετά την υπαναχώρηση των Πειραιώς και Eurobank από τα σχέδια μεταστέγασης στο Ελληνικό, η Eurobank εγκαινίασε πριν λίγες εβδομάδες το νέο “σπίτι” της διοίκησης επί των οδών Σταδίου και Ομήρου.

Το αυτοτελές πολυώροφο κτίριο των 4.500 τ.μ. σε οικόπεδο 430 τ.μ. αγοράστηκε από την Grivalia Properties το 2018. Σε διάστημα ενός έτους, πραγματοποιήθηκε ριζική ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, με σημείο αναφοράς την αισθητική αναβάθμιση των όψεων. Στόχος ήταν να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Στο ανακαινισμένο κτήριο μετακόμισε η διοίκηση της Eurobank στις αρχές του έτους.

Σε φάση ριζικής ανακατασκευής βρίσκονται και τα κεντρικά της Alpha Bank στη γωνία Σταδίου και Πεσμαζόγλου, ένα επίσης ιστορικό κτήριο που ταυτίστηκε με την ιστορία της -τότε- Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως.

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν μετά το περυσινό καλοκαίρι με στόχο το “σπίτι” της Alpha να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο βιοκλιματικό κτίριο. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι θα παραδοθεί στη διοίκηση της τράπεζας το εντός του 2025.

Σχετικα αρθρα

Τρ. Πειραιώς: Αίτημα για επιπλέον κεφάλαια ύψους €300 εκατ. από το ΤΑΑ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Στο “έλεος” της μεταβλητότητας των δεδομένων η πορεία των αγορών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Βαρύ το κλίμα για τις νέες περικοπές

admin

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Οι αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη είναι πολύ κοντά μ’ αυτές στα φυσικά καταστήματα

admin

Πειραιώς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων

admin

Τρ. Πειραιώς: Προσφορές €1,45 δισ. για το 6ετές ομόλογο – Στο 5% έκλεισε το επιτόκιο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έξοδος στις αγορές με 6ετές ομόλογο

admin

Στην τελική ευθεία η snappi της Πειραιώς – Ορίστηκε νέα CEO

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

admin

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 5% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε προϋπολογίσει ήδη διανομή μερίσματος 10% των καθαρών κερδών

admin