Image default
BLOOMBERG Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Στάση αναμονής από την ΕΚΤ – Τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για τις περικοπές των επιτοκίων που αναμένονται αργότερα φέτος.

Οι αναλυτές προβλέπουν ομόφωνα ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στο επίπεδο ρεκόρ 4%, με τους περισσότερους αξιωματούχους να συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε την νίκη επί του πληθωρισμού – παρά το γεγονός ότι πλησιάζει τον στόχο του 2%.

Οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις που εκπονούνται από το προσωπικό της ΕΚΤ αναμένεται να αποκαλύψουν το ταχύτερο ταξίδι επιστροφής προς τον στόχο, δίνοντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μεγαλύτερη βεβαιότητα, την στιγμή που σκέφτονται τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα τρεις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά το 2024

Ωστόσο, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας σκέφτονται ακόμη πότε θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της δεν βιάζονται. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι πιθανό να σηματοδοτήσει ξανά την πρώτη μείωση για τον Ιούνιο, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την πορεία της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη.

Αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφωνούν τώρα επενδυτές και οικονομολόγοι, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια και πού θα καταλήξουν, καθώς η οικονομία των 20 εθνών της ευρωζώνης παραμένει βυθισμένη στη στασιμότητα.

«Αναμένουμε από τη Λαγκάρντ να χρησιμοποιήσει τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ για να προετοιμάσει το έδαφος για την περικοπή, αλλά πιθανώς θα υποστηρίξει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να κινηθούν μέχρι να έχουν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς», αναφέρει ο David Powell, οικονομολόγος της ευρωζώνης.

Επιτόκια

Λίγα από τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν εκφράσει την προτίμηση τους για χαλάρωση πριν από τον Ιούνιο, περίοδο κατά την οποία οι αξιωματούχοι θα έχουν αφομοιώσει μια σειρά από εκθέσεις για τους μισθούς, που βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους.

Πολλοί προειδοποιούν ότι οι συνέπειες μιας ανάκαμψης του πληθωρισμού θα ήταν πολύ χειρότερες από αυτές της διατήρησης του κόστους δανεισμού εκεί που είναι για λίγο μεγαλύτερο διάστημα.

«Αν και μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό, είναι πολύ νωρίς για μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel τον περασμένο μήνα.

Η μέτρηση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου ενίσχυσε την άποψη αυτή. Ωστόσο, ένα μοντέλο Nowcast της - Economics έδειξε ότι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021 αυτή την εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνεται λιγότερο από το αναμενόμενο

Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσο σθεναρά υποστηρίζει η Λαγκάρντ μια περικοπή το καλοκαίρι – και αν αυτό αποκλείει εντελώς μια κίνηση νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τον Απρίλιο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του - βλέπουν μόνο τρεις μειώσεις το 2024, σε σύγκριση με τέσσερις που προέβλεπαν πριν από την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αν και οι προσδοκίες διίστανται ευρέως.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν μειώσει σημαντικά τα στοιχήματα χαλάρωσης για φέτος και επί του παρόντος τα τιμολογούν λιγότερο από 100 μονάδες βάσης.

Οικονομικές Προοπτικές

Οι ενημερωμένες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δείξουν πιθανώς μια πιο ήπια προοπτική για τον πληθωρισμό για το 2024, αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν μεγάλες αλλαγές για το 2025 και το 2026, τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν πιο σχετικές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα

Μια σημαντική ανησυχία είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος είναι πιο ευαίσθητος στις αμοιβές των εργαζομένων, θα αποδειχθεί ανθεκτικός. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η τρέχουσα επικράτηση των υπηρεσιών στη συνολική αύξηση των τιμών μπορεί να απαιτήσει αυστηρότερη πολιτική.

Οι αυξήσεις στους μισθούς βάσει διαπραγμάτευσης μετριάστηκαν στο 4,5% το τέταρτο τρίμηνο — ακόμα πολύ πάνω από τα επίπεδα που γενικά θεωρούνται συνεπή με τον πληθωρισμό 2%. Πρόσθετα στοιχεία που καλύπτουν την ίδια περίοδο αναμένονται την Παρασκευή.

Πέρα από τις συζητήσεις για τα επιτόκια, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα νέο πλαίσιο για τον τρόπο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής. Η αναθεώρηση μπορεί να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να λειτουργεί με μικρότερο ισολογισμό και να εξακολουθεί να παρέχει σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες, αν και θα χρειαστούν χρόνια για τη μετάβαση στο σύστημα.

Αν και η Λαγκάρντ πιθανότατα δεν θα μοιραστεί λεπτομέρειες, μπορεί να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα της τελικής ανακοίνωσης – κάτι που αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν τον περασμένο μήνα ότι θα έρθει σύντομα.

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον

admin

Ναυάγησε το deal των 39 δισ. δολ.: Γιατί η Anglo American απέρριψε την πρόταση της BHP

admin

CVC Capital Partners: Πρεμιέρα με κέρδη έως 29% στο Άμστερνταμ – Συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ από την IPO

admin

Kering (Gucci): Πώς η περιουσία του Pinault μειώθηκε σχεδόν 50% σε λιγότερο από τρία χρόνια

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin