Image default
Τοις Μετρητοίς

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

Δε φαίνεται ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 να έχει πρός το παρόν και ιδιαίτερη διάθεση να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό πτωτικό pullback ώστε να αποθερμανθούν έστω και λίγο οι τεχνικοί ταλαντωτές ορμής. Τουναντίον μετά από μια άνοδο +26% από τα τέλη Οκτωβρίου ο δείκτης εμφανίζεται να προσπαθεί να περάσει ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 5185 με 5200 μονάδων και να κινηθεί επιθετικά μέσα στην περιοχή που απλώνεται έως τις 5400 μονάδες. Βέβαια υπάρχουν στο διάγραμμα και τα δύο τελευταία εβδομαδιαία Doji που μάλλον δείχνουν πιο πολύ σημάδια αναμονής για την απόφαση της Fed την ερχόμενη Τετάρτη παρά για λήξη της υπάρχουσας ανοδικής τάσης.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο για τη συνέχεια είναι το γεγονός ότι ενώ οι ενεργοί διαχειριστές είχαν στα τέλη Οκτωβρίου με δείκτη S&P 500 στις 4100 μονάδες  έκθεση στις μετοχές λιγότερο από το 25% τώρα με δείκτη στα νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 5150 μονάδες η έκθεσή τους έχει εκτιναχθεί στο 104,75% λαμβάνοντας μάλιστα και εκτεταμένη long μόχλευση. Η συνέχεια θα δείξει πόσο μέσα έχουν πέσει στις αποφάσεις τους.

Κάτι τέτοιο όμως είχε να ξανασυμβεί από το Νοέμβριο του 2021, όταν ο δείκτης ήταν στις 4740 μονάδες. Μάλιστα τότε ο δείκτης συνέχισε την άνοδό του και το Δεκέμβριο φτάνοντας τις 4812 μονάδες και μετά ακολούθησε μια ισχυρή καθοδική κίνηση έως τον Ιούνιο του 2021 χτυπώντας τις 3636 μονάδες ή μια ποσοστιαία πτώση της τάξης του -24%.

Πάντως ο Fibonacci αργός τεχνικός ταλαντωτής ορμής δείχνει να έχει ακόμα αρκετό ανοδικό περιθώριο ώστε να εισέλθει μέσα στην overbought κατάσταση.

Τίποτα δε φαίνεται να καταλαβαίνει και ο γερμανικός δείκτης DAX 40 ο οποίος παρά τις όποιες προβλέψεις των αναλυτών που τον ήθελαν σε καθοδική πορεία προς την περιοχή των 17000 με 16800 μονάδων αυτός όχι μόνο πήγε και γκρέμισε την πύλη των 18000 μονάδων καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά αλλά έτσι όπως έχει αναπτυχθεί η ανοδική γωνία κλίσης δύσκολα θα μπορούσε κάτι να τον σταματήσει πριν δει τις 18300 μονάδες.

Και αυτός ο δείκτης έχει καταγράψει από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου μια ανοδική κίνηση που ξεπερνά το +23% με το τεχνικό ταλαντωτή ορμής να έχει περάσει πάνω από το 76 πλησιάζοντας την super overbought κατάσταση. Τελευταία φορά που ήταν και πάλι σε αυτή τη κατάσταση ήταν το Μάιο του 2017.

Τη τιμητική τους την εβδομάδα που πέρασε είχαν οι μετοχές της Adidas (ADS) όπου και σημείωσε μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του +9%, η Porsche (P911) με κέρδη +7,1%, η Daimler Truck Holding (DTG)  με ένα +7,76%, η Deutsche Bank (DBK) με ένα +6,95% και η ενεργειακή Ε.ΟΝ (EOAN) με +6%.

Από το ανοδικό πάρτι δε θα μπορούσε να λείψει ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ο οποίος μετά την ανοδική διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 7570 μονάδων πήγε και διέλυσε με τη φόρα που είχε αναπτύξει και το όριο των 8000 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στα χτυπήματα των νέων ιστορικών υψηλών είναι οι 8550 μονάδες.

Σε αυτόν το δείκτη οι ταλαντωτές ορμής έχουν ακόμα περιθώριο ανοδικό ώστε να εισέλθουν στην overbought ζώνη.  Τη διαφορά μέσα στην περασμένη εβδομάδα  την έκαναν η Total Energies (TTE) σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του +5%, η  Hermes (RMS) με ένα +3.84%  και η BNP Paribas (BNP) με +3,3%.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία. 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 17, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin