Image default
Τοις Μετρητοίς

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

Κοιτώντας μέσα από τη 18ετή διαγραμματική εικόνα των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) ανακαλύπτεις πόσο σοκαριστική είναι η υστέρηση της μετοχής σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Και όμως, η μετοχή των ΕΧΑΕ, που έχει τόσο ισχυρά στοιχεία σημαντικής μεγέθυνσης για την επόμενη διετία, βρίσκεται ακόμα εκεί κάτω έχοντας μάλιστα πολύ χαμηλότερη τιμή από τα υψηλά που είχε σημειώσει το πρώτο 6μηνο του 2015, στα 6,80 ευρώ. Με την τεράστια διαφορά όμως, ότι τότε, το 2015, η μετοχή με όλο εκείνο το μαύρο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον ετοιμαζόταν, φορώντας τη στολή του βατραχανθρώπου, να κάνει τη βουτιά της δεκαετίας, ενώ τώρα ετοιμάζεται με όλο αυτό το απολύτως θετικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας να κάνει το ακριβώς αντίθετο, το άλμα της δεκαετίας.

Να φανταστείτε ότι ακόμα και ο Γενικός Δείκτης έχει χαιρετήσει προ πολλού το 2014 και χτυπάει τιμές του 2011. Τι θέλει πραγματικά εκεί κάτω η πλέον κερδισμένη της όλης ανάτασης του Χρηματιστηρίου, η ΕΧΑΕ;

Μα και σε χρηματοοικονομική αντιπαράθεση να φέρουμε το 6μηνο του 2015 με αυτό του 2023, οι διαφορές είναι σημαντικότατες. Τότε λοιπόν, η ΕΧΑΕ είχε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8,06 εκατ. ευρώ και το 2023 ήταν στα 9,54 εκατ. ευρώ ή 18,5% ανώτερα. Επίσης, τα κέρδη μετά από φόρους ήταν στα 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 έκλεισε στα 6,6 εκατ. ευρώ ή πάνω κατά +22%.

Προσέξτε όμως, γιατί το πρώτο 6μηνο του 2023 δεν έχει πλέον καμία απολύτως σχέση με το εξελισσόμενο άκρως εκρηκτικό πρώτο 6μηνο του 2024. Μόνο και μόνο ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές και ομόλογα το πρώτο δίμηνο του 2024 έχει ξεπεράσει τα 9,85 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2023 ήταν 1 δισ. ευρώ λιγότερα και φυσικά δεν έχουμε βάλει μέσα την εκτόξευση των συναλλαγών τον Μάρτιο με το placement της Πειραιώς και τις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις των εγχώριων και διεθνών δεικτών που έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν, φέρνοντας ήδη μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες τζίρο άνω των 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ένα κομμάτι από το placement της Πειραιώς θα “κυκλοφορεί” μέσα στην αγορά δημιουργώντας τζίρο.

Για να καταλάβετε την τεράστια διαφορά που φέρνει το 2024 για την ΕΧΑΕ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος των πρώτων δυόμισι μηνών έχει βρεθεί κοντά στα 150 εκατ. ευρώ (χθες έκανε 182 εκατ. ευρώ), όταν την τελευταία δεκαετία έπαιζε κατά βάση λίγο πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ με μεγαλύτερο μάλιστα αριθμό εισηγμένων εταιρειών. Και φυσικά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, καθώς τα καλά νέα για τον όμιλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων βρίσκονται μπροστά με τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια μόλις τώρα να τοποθετούν στο ραντάρ τους την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια αποχής. Όταν μάλιστα αρχίσει η έξοδος των κεφαλαίων εκείνων που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές και ταυτόχρονα αρχίσουν και μπαίνουν εκείνα τα κεφάλαια που επενδύουν στις ανεπτυγμένες αγορές, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει από πλευράς τζίρου και φυσικά κερδοφορίας της ΕΧΑΕ. Σωστό μπουρλότο.

Οπότε είναι λίγο αδιανόητη τόσο η εικόνα της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα τιμών, όπως επίσης και η τελευταία πτώση της μετοχής κατά ένα -12% από τα υψηλά του έτους, διαπραγματευόμενη έτσι κοντά στη μεγάλη βάση στήριξης που υπάρχει μεταξύ των 5,30 με 5 ευρώ, όταν θα έπρεπε με αυτό που συμβαίνει καθημερινά από την εκρηκτική αύξηση του τζίρου των συναλλαγών να λαμβάνει τιμές πάνω από τα 6,30 ευρώ.

Κάτι που θα έπρεπε ήδη να το έχει κάνει και για λόγους “ιστορικής ευθιξίας“, καθώς πάνω από εκεί ήταν και ο μέσος όρος της ζώνης των υψηλών ανάμεσα στον χρονικό βατήρα του Σεπτεμβρίου 2014 – Μαρτίου 2015 πριν οδηγηθούμε στο μετέπειτα χρηματιστηριακό παρανάλωμα.

Διαγραμματικά, η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2023 είναι ικανή να σπρώξει -θέλουν δεν θέλουν κάποιοι- την τιμή της μετοχής όχι μόνο πάνω από τα 6,30 ευρώ, αλλά ίσως και πάνω από τα 7 ευρώ.

Μην το ψάχνετε, τα καύσιμα για την ανοδική κίνηση της μετοχής προς τα 7 ευρώ ή μια άνοδος της τάξης του +32% υπάρχουν και τοποθετούνται ήδη μέσα από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την ένταξη του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές, την αλλαγή πίστας με τον νέο νόμο, όπου αρκετές εταιρείες θα αναγκαστούν να αυξήσουν το ποσοστό της μετοχικής διασποράς, τις νέες εισαγωγές εταιρειών, όπως είναι στις επόμενες εβδομάδες αυτή της Noval Property, και τις προσεχώς μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, όπως θα είναι για παράδειγμα η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ανάμεσα στην Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα.

Κάποιοι ακόμα κοιτάνε απαθέστατα το φυτίλι να καίγεται δίχως να έχουν πάρει χαμπάρι τι θα γίνει. Μπουρλότο λέμε…

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 20, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin