Image default
Τοις Μετρητοίς

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Τρ.Πειραιώς ;

μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αντέδρασε στη χθεσινή συνεδρίαση και με κέρδη 4,23% έκλεισε στα 3,946 ευρώ κάνοντας συναλλαγές 12,47 εκατ. τεμαχίων. Όπως και να το κάνουμε, είναι αξιοπερίεργο μια μετοχή -η οποία στο διεθνές βιβλίο του placement καλύφθηκε 9 φορές- να κλείνει στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν την Παρασκευή και την Τρίτη στα 3,93 και 3,786 ευρώ και να μην αγοράζεται τώρα από αυτούς που μόλις πριν από λίγες ημέρες έκαναν ουρά για να αγοράσουν τη μετοχή στα 4 ευρώ. 

Τι απέγιναν αυτοί οι επενδυτές; Ατόνησε τόσο γρήγορα το ενδιαφέρον τους; Εκτός κι αν οι 9 φορές κάλυψη δεν αφορούσαν την τιμή των 4 ευρώ. Πάντως, οι πωλήσεις στη μετοχή της Πειραιώς κατά τους χρηματιστές έρχονται κυρίως από το εξωτερικό και αυτό μπορεί να έχει και την ερμηνεία ότι κάποιοι ξένοι πήραν περισσότερες μετοχές από αυτές που υπολόγιζαν. Και όσον αφορά την προέλευση των πωλήσεων, μάλλον έχουν δίκιο οι χρηματιστές καθώς μόνον από αυτούς που ήταν υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν μαθαίνουμε ότι πρώτα το Hellicon και μετά η Goldman Sachs πούλησαν μετοχές.

Στην αγορά λένε πως τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια (πήραν το 19% των μετοχών για τις οποίες γράφτηκαν και το ελληνικό βιβλίο καλύφθηκε 4 φορές) έχουν τα χαρτοφυλάκιά τους τιγκαρισμένα με μετοχές της Τρ. Πειραιώς. Οπότε η χθεσινή άνοδος της μετοχής λειτουργεί θετικά, γιατί όσο πέφτει η τιμή της μετοχής αυξάνεται το ειδικό βάρος που έχει η Τρ. Πειραιώς στο ενεργητικό των Α/Κ. Επειδή τα αμοιβαία κεφάλαια δεν μπορούν να έχουν πάνω από 10% σε μια θέση, όσο ανεβαίνει το ειδικό βάρος για τη μετοχή της Πειραιώς υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτηθούν υποχρεωτικές πωλήσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις κάτω από το όριο του 10%.

Κάτω του ελάχιστου ορίου του 5% κατήλθε στις 13.03.2024 το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει έμμεσα η εταιρεία “The Goldman Sachs Group, Inc”, και προέρχεται από μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending και swaps), στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως ενημέρωσε η τράπεζα, η εν λόγω εταιρεία κατέχει έμμεσα μέσω ελεγχόμενων οντοτήτων:

– 14.246.438 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές σύμφωνα με το αρ.10 του Ν. 3556/2007 (ήτοι 1,14% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας),

– 602.199 δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending), σύμφωνα με το αρ.11 παρ. 1α) του Ν. 3556/2007, ως ισχύει, (ήτοι 0,05% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας) και

– 67.635 δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από χρηματοπιστωτικά μέσα (swaps), σύμφωνα με το αρ.11 παρ. 1β) του Ν. 3556/2007, ως ισχύει (ήτοι 0,01% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας).

Τα δικαιώματα ψήφου που προέρχονται από μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending και swaps) και αφορούσαν στην κατάσταση πριν τη κρίσιμη συναλλαγή ανέρχονταν σε συνολικό ποσοστό 6,61%.

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin