Image default
Τοις Μετρητοίς

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

Πολύ περίεργη η δήλωση των αναλυτών της JP Morgan για το ότι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναπτυγμένες αγορές είναι μια κάκιστη ιδέα.

Μια άποψη η οποία μάλιστα έσκασε αμέσως μετά τη σκεπτική Moody’s στο να μας δώσει, αυτό που όλος ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι, την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή. Τώρα το να προτείνεις σε μια χώρα να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές μαζί με τη Χιλή και τις Φιλιππίνες και να μην αναβαθμιστεί ανεβαίνοντας κατηγορία στις αναπτυγμένες αγορές, κάνοντας έτσι παρέα με την elite και ας είμαστε “μικρότεροι” από την Αυστρία και την Πορτογαλία, ήταν τόσο άτοπο, που κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να την αναγάγουν ακόμα και σε ύβρη προς το Χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία.

Είναι σαν να λες στους τέσσερις μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να μη δοκιμάσουν να μπουν στα μεγάλα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί είναι “προτιμότερο” να μείνουν στoυς σκοροφαγωμένους καναπέδες της μετριότητας και της αφάνειας.

Άμα το έλεγες αυτό στον Μαρινάκη, θα σε έσκιζε σαν σαρδέλα.

Τι εννοούν δηλαδή οι αναλυτές, ότι, για το “καλό” μας, μην πάτε προς τα πάνω αλλά μείνετε εκεί που είστε, καθώς αν τολμήσετε να αλλάξετε επίπεδο, θα καθιστούσε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στον MSCI Europe, ενώ τώρα ως η μόνη χώρα που έχει για νόμισμά της το ευρώ είμαστε καλύτερα στον MSCI Emerging Markets Middle East and Africa (!).

Και νομοτελειακά να το παίρναμε και βέβαια θα μοχθούσαμε να πάμε μαζί με τον πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας που εκεί ανήκουμε.

Πάντως ό,τι και να λένε κάποιοι, ο δρόμος για την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει χαραχτεί και δεν αλλάζει. Τον Ιούνιο το Χρηματιστήριο θα μπει σε watch list και σε έναν χρόνο, δηλαδή το 2025, θα γίνει η μετάβαση στις ώριμες αγορές. Μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό οι “μόνο” 3 μετοχές που πληρούν τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης των 5,8 δισ. δολαρίων για τον MSCI Europe να γίνουν 5 ή ακόμα και 6.

Γιατί λοιπόν οι της JP Morgan να τρέξουν να προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας;

Προχωρώντας τώρα στη βραχυπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση, βλέπουμε τον Γενικό Δείκτη να έχασε μεν το μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι “C” στις 1.410 μονάδες την προπερασμένη Δευτέρα με εκείνο το έντονο κατέβασμα της τάξεως του -2,40%, αλλά στη συνέχεια δεν έδωσε αυτό που αναμενόταν στατιστικά, καθώς πραγματοποίησε μια πλάγια κίνηση δίχως ιδιαίτερη καθοδική πίεση. Μάλιστα, την ώρα που γραφόταν το άρθρο, το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο δείκτης δοκίμαζε τη ζώνη των υψηλών των τελευταίων δεκατριών ετών ανάμεσα στις 1.438 και 1.430 μονάδες.

Πάνω από εκεί, όμως, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, μιας που η επικρατούσα άποψη των τελευταίων εβδομάδων, ότι “ο Γενικός Δείκτης κορύφωσε και πάει για διόρθωση” έχει αφήσει αρκετούς επενδυτές με ρευστότητα στα χέρια. Αν λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαλύσει ανοδικά το όριο των 1.450 μονάδων, τότε η “αναγκαστική” επανατοποθέτηση όλης αυτής της ρευστότητας θα σπρώξει με δύναμη την αγορά προς το όριο των 1.500 μονάδων, αλλάζοντας εντελώς την υπάρχουσα αντίληψη. Αντιθέτως, για να χαλάσει το εν λόγω σενάριο, θα πρέπει ο δείκτης να τμήσει με δύναμη την περιοχή στήριξης των 1.390 με 1.384 μονάδων.

Όσον αφορά τώρα τη μακροπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη, μέσα από το διμηνιαίο chart τιμών, φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η πλάγια κίνηση έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού βατήρα αγοραστών στην περιοχή των 1.450 με 1.350 μονάδων έχοντας ως κέντρο τις 1.400 μονάδες.

Ο βατήρας λοιπόν αυτός πρώτον, θα επιβεβαιώσει την ιστορική φυγή του δείκτη από τα δεινά στα οποία υποβλήθηκε τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2011 και έπειτα και δεύτερον, θα ανοίξει την τεράστια πύλη που του επιτρέπει να κινηθεί μέσα στην ανοδική περιοχή που υπάρχει από τις 1.400 μονάδες έως τις 1.725 μονάδες που ο δείκτης έγραφε τον Μάιο του 2010. Μιλάμε δηλαδή για μια ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του +23%.

Στη βραχυχρόνια αποτύπωση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE /ATHEX Large Cap εντοπίζουμε τα στεγανά της σταθεροποιητικής κίνησης που επιτελεί τις τελευταίες 49 μέρες. Τα διαγραμματικά όρια της κίνησης είναι για τους αγοραστές οι 3.500 μονάδες και για τους πωλητές οι 3.340 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη τμήση της άνω ή της κάτω πλευράς του σχηματισμού θα δώσει και τη βραχυχρόνια τάση. Έτσι, ενώ η ανοδική απόδραση θα ανοίξει το έδαφος για τις 3.650 μονάδες, η καθοδική διάσπαση θα φέρει τον δείκτη στην αγκαλιά του Keltner τάσης στις 3.290 μονάδες.

Κλείνω με τον Τραπεζικό Δείκτη, που μετά τη δημόσια προσφορά της Πειραιώς και την αύξηση της βαρύτητάς της στην αγορά έχει πλέον αναβαθμιστεί, τραβώντας σε καθημερινή βάση τα μάτια των επενδυτών. Εδώ λοιπόν βλέπουμε τον δείκτη να έχει δημιουργήσει μια σημαντική βάση στη ζώνη των 1.200 με 1.180 μονάδων. Όσο λοιπόν αυτή η ζώνη αντέχει στις πιέσεις των όποιων ρευστοποιήσεων τόσο θα δυναμώνει, ώστε να προκαλέσει την ανοδική διάσπαση των 1.270 μονάδων και την κίνηση του δείκτη προς το επόμενο επίπεδο των 1.325 μονάδων. Έντονη αλλαγή σκηνικού μόνο με την εξ ολοκλήρου καταγραφή δύο συνεδριάσεων κάτω από τις 1.180 μονάδες.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 25, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin