Image default
Αγορές

Wall Street: Πτώση άνω των 150 μονάδων για τον Dow

Wall Street: Πτώση άνω των 150 μονάδων για τον Dow

Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν τη Δευτέρα (25/3) για να ξεκινήσουν μια σύντομη εβδομάδα συναλλαγών, καθώς το ράλι που έφερε τη Wall Street σε επίπεδα ρεκόρ…πήρε μια ανάσα.

Ειδικότερα, στις συναλλαγές της Δευτέρας ο Dow Jones υποχώρησε κατά 164 μονάδες ή 0,41%, κλείνοντας στις 39,313.64 μονάδες. Ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,27% στις 5,220.28 μονάδες, ενώ την ίδια κατεύθυνση ακολούθησε και ο Nasdaq, αφού σημείωσε πτώση 0,27% και έκλεισε στις 16,384.47 μονάδες.

Παράλληλα, οι μετοχές της United Airlines οδήγησαν την αγορά σε πτώση, με την εταιρεία ημιαγωγών να διολισθαίνει κατά 1%, αφού οι Financial Times ανέφεραν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Κίνας θα μπλοκάρουν τα τσιπ της Intel σε κυβερνητικούς διακομιστές και υπολογιστές.

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή έπεσε κατά 4%, αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι θα εντείνει τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας μετά από μια σειρά περιστατικών ασφαλείας.

Αντίθετα, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 1,3%, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου, Ντέιβ Καλχούν.

Γενικότερα, η αγορά βρίσκεται σε τροχιά για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα κερδών, με τους σημαντικότερους δείκτες αναφοράς των αμερικανικών μετοχών να περνούν νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα κλεισίματος την περασμένη εβδομάδα.

Ο S&P 500 πρόσθεσε περίπου 2,3% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Dow κέρδισε λίγο λιγότερο από 2% για την καλύτερη εβδομάδα του από τον Δεκέμβριο, πλησιάζοντας το επίπεδο των 40.000 μονάδων. Ο Nasdaq Composite, εν τω μεταξύ, σημείωσε άλμα περίπου 2,9% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα κέρδη αυτά τροφοδοτήθηκαν από τις τελευταίες παρατηρήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διατήρησαν το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζιτών για το τρέχον έτος, καθώς και από τον συνεχιζόμενο ενθουσιασμό των επενδυτών για τις μετοχές τεχνολογίας εν μέσω του ράλι που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το συνολικό κλίμα των επενδυτών παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έρευνα κλίματος της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Επενδυτών, αντανακλώντας την επίμονη αισιοδοξία της αγοράς.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές φοβούνται τις πιθανές επιπτώσεις ενός υπερβολικού ράλι και των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων.

Με άνοδο έκλεισε το πετρέλαιο -Το «βλέμμα» σε Ρωσία και Μ. Ανατολή

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι εντολές της ρωσικής κυβέρνησης για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου και οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία αντιστάθμισαν το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, έκλεισε υψηλότερα κατά 1,32 δολάρια ή 1,55%, στα 86,75 δολάρια το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου έκλεισε κατά 1,32 δολάρια ή ή 1,64% υψηλότερα, στα 81,95 δολάρια.

Και τα δύο ενισχύονται σταθερά φέτος, με το Brent να είχε κερδίσει σχεδόν κατά 11% και το WTI περίπου 12,5% μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής, λόγω των προσδοκιών ότι τα επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες θα μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι και εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή στις εταιρείες να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου το β’ τρίμηνο για να επιτύχουν τον στόχο παραγωγής των 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) έως τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς τον όμιλο παραγωγών OPEC+, ανέφεραν τρεις πηγές του κλάδου τη Δευτέρα.

Οι επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις και στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδας της Nissan Securities.

#μετοχές #δείκτες #χρηματιστήριο #ΗΠΑ #Wall_Street

Σχετικα αρθρα

Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

admin

Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

admin

Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

admin

Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

admin

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

admin

Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

admin

Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

admin

Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

admin

Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

admin

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

admin

«Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

admin

Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

admin