Image default
Τράπεζες

Morgan Stanley, Deutsche Bank και Optima Bank «ψηφίζουν» Ελληνικές τράπεζες για φέτος

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και στο κέντρο ο Πέτρος Τσούρτης, αναλυτής της Optima Bank

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank και η εγχώρια Optima Bank εκτιμούν ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν και φέτος με το βλέμμα να είναι στα μερίσματα και στους διαθέσιμους δείκτες αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE).

Η Deutsche Bank και ο Alfredo Alonso επισημαίνουν την εξαιρετική παράδοση που οδηγεί σε ομαλοποιημένους πολλαπλασιαστές στις ελληνικές τράπεζες και προχωράει σε αναβάθμιση στόχων, παρότι δεν θεωρεί τις αποτιμήσεις τους φθηνές πλέον.

«Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να επωφελούνται από πολλαπλές ευνοϊκές συγκυρίες, αποτελώντας ιδανική επιλογή για πολλούς επενδυτές, με τα ισχυρά κέρδη και τις εξαιρετικές προοπτικές, λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας και ανθεκτικότητας και μετά τη βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς κατόπιν της εκποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αυτό φαίνεται να έχει ήδη φανεί στις επιδόσεις των μετοχών στο ταμπλό του ΧΑ, οδηγώντας σε πολλαπλασιαστές που ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με εκείνους των ομοειδών τραπεζών της Νότιας Ευρώπης.

Οι δείκτες P/E για το 2025 είναι τώρα στην περιοχή περίπου των 6 φορών και οι δείκτες εσωτερικής αξίας (P/TBV) σε 0,6 με 0,8 φορές για δείκτες αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTEs) στην περιοχή του 10% με 15% και με ισχυρό πλεόνασμα κεφαλαίου. Έτσι, αν και πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον φθηνές, βλέπουμε λόγους να παραμείνουμε θετικοί. Συνολικά, οι παράγοντες αυτοί μας επιτρέπουν να παραμείνουμε αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τις δυνητικές επιδόσεις, με την προτίμησή μας να έχει πλέον τεθεί στην Eurobank με σύσταση αγοράς και αυξημένη τιμή στόχο στα €2,55 από €2,40, δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και του σημαντικού χώρου για θετικές εκπλήξεις σε μη απαιτητικούς πολλαπλασιαστές.

Μας αρέσει επίσης ακόμη η Εθνική Τράπεζα με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο στα €8,95 από €8,30, λόγω της εντυπωσιακής παράδοσης και του πιθανού καταλύτη από την άμεση αγορά του μεριδίου του ΤΧΣ που θεωρούμε τον καλύτερο τρόπο χρήσης του πλεονάζοντος κεφαλαίου, κατά την άποψή μας. Διατηρούμε την ίδια στιγμή τις αξιολογήσεις μας για τις Alpha bank και Τράπεζα Πειραιώς, παρά κάποιες αυξήσεις των τιμών στόχων. Αξιολογούμε την Alpha Bank με σύσταση αγοράς και αυξημένη τιμή στόχο στα €2,20 από €2,15, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς παραμένει η μόνη ελληνική τράπεζα με διαβάθμιση “Hold” και αυξημένη τιμή στόχο στα €4,20 από €3,95, δίκαια αποτιμημένη μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις της, με πολύ λιγότερα περιθώρια για εκπλήξεις», εξηγεί ο Alfonso της γερμανικής τράπεζας.

H Morgan Stanley, από την πλευρά της βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. H αναλύτρια Nida Iqbal και η ομάδα της συναντήθηκαν με περίπου 30 επενδυτές στην Ευρώπη στα πλαίσια του συνεδρίου “European Financials Conference” που διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα. Το γενικό συμπέρασμα από τις εταιρείες ήταν εποικοδομητικό, με θετικές προοπτικές ανάπτυξης δανείων, διαχειρίσιμη ευαισθησία στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού και απόδοση κεφαλαίου. Οι συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι overweight και οι τιμές στόχοι είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,22 ευρώ, για τη Eurobank τα 2,33 ευρώ και τέλος για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ.

«Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν τα προτιμώμενα χαρτιά μας και τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες για τις ακόμη φθηνές αποτιμήσεις, τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, τις προοπτικές ανάπτυξης των δανείων και τους επερχόμενους καταλύτες της επιστροφής κεφαλαίου. Είδαμε μια αλλαγή στο κλίμα με τους επενδυτές να συμφωνούν με τις θετικές μας απόψεις, αλλά σημειώνοντας ότι η άνοδος είναι λιγότερο ελκυστική μετά το περσινό re-rating. H διανομή κεφαλαίου θα είναι το κλειδί. Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η περαιτέρω επαναξιολόγηση για τις ελληνικές τράπεζες απαιτεί τη συνέχιση του re-rating των τραπεζών της ΕΕ», εξηγεί η Iqbal.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες τράπεζες για να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RRF για την αύξηση των δανείων, δεδομένων των βαθιών πελατειακών σχέσεων της τράπεζας. Ωστόσο, η τράπεζα επίσης υπογράμμισε ότι το κύριο όφελος των κεφαλαίων RRF είναι ότι αποτελούν παράγοντα ενίσχυσης και όχι οδηγό της αύξησης των δανείων. Τα χαμηλά beta καταθέσεων της Πειραιώς έχουν υποστηριχθεί από τη σταθερή καταθετική της βάση και πιστεύει ότι στο μέλλον μπορεί να υπερασπιστεί το μείγμα καταθέσεων της. Ωστόσο, στην καθοδήγηση, η τράπεζα αναμένει συντηρητικά μια αύξηση των beta καταθέσεων, καθώς και μια υψηλότερη στροφή προς τις καταθέσεις.

Αναφορικά με τα περιθώρια, η διοικητική ομάδα της Eurobank μίλησε για τις πιέσεις στην τιμολόγηση των επιχειρηματικών δανείων, δεδομένου του αυξημένου ανταγωνισμού. Για τα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία εκτίμησε μείωση 50 μ.β. επί των εταιρικών περιθωρίων, η οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι μια σχετικά συντηρητική παραδοχή (ευαισθησία 10 μ.β. υψηλότερων spreads θα μεταφραζόταν σε 15 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους).

Σε σχέση με τις συνέργειες της Ελληνικής Τράπεζας, υπάρχει δυνητική υπεραξία στην Eurobank για το 2024-2026, αν συμπεριληφθούν: 1) Κόστος, 2) Συνέργειες από την αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας, 3) Συνέργειες εσόδων.

Για τα δάνεια, η Εθνική Τράπεζα ρωτήθηκε σχετικά με τις προοπτικές αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων (PE) που είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ομολόγων της (+7% 2023- 2026 CAGR). Υποστήριξε ότι η χαμηλή διείσδυση των πιστώσεων, σε συνδυασμό με το ισχυρό ΑΕΠ θα πρέπει να στηρίξει την ισχυρή αύξηση των δανείων τα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα βλέπει ισχυρά σημάδια ζήτησης και πιστεύει ότι η αύξηση των δανείων θα οδηγηθεί από ένα 9% αύξηση στα εταιρικά, ενώ από το 2025 και μετά αναμένει ότι η αύξηση των δανείων λιανικής θα επιταχυνθεί.

Η διοίκηση ασχολήθηκε επίσης με την υποτονική ζήτηση στεγαστικών δανείων στην ελληνική αγορά, λέγοντας ότι αυτό σχετίζεται με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών. Αυτό ωστόσο οδηγεί σε υψηλότερες πραγματικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες κατά συνέπεια προσελκύουν επενδύσεις σε νέες κατοικίες, το οποίο τελικά θα πρέπει να σημαίνει ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα αυξηθεί.

Η ΕΤΕ συζήτησε επίσης την ευκαιρία των reperforming δανείων, αναφέροντάς την ως μια μεγάλη πηγή δυνητικής ανόδου για τις προοπτικές αύξησης των δανείων της τράπεζας. Πιστεύει ότι η ευκαιρία αυτή θα μπορούσε να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ και τόνισε ότι κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στην καθοδήγηση της για την αύξηση των δανείων.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό και το θέμα της αύξησης των δανείων, η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι βλέπει έντονο ανταγωνισμό στη χορήγηση δανείων, γεγονός που οδηγεί στη συμπίεση των εταιρικών spreads (μείωση 20 μ.β. το 2023). Αυτό έχει ωθήσει την ΕΤΕ να ενσωματώσει στις προβλέψεις της μια συντηρητική υπόθεση 100% μετακύλισης των μειώσεων των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός στην πλευρά των καταθέσεων είναι πιο περιορισμένος, γεγονός που σημαίνει ότι τα beta έχουν διατηρηθεί υπό έλεγχο. Για τη διανομή κεφαλαίου, η ΕΤΕ επανέλαβε την πρόθεσή της να διανείμει μερίσματα φέτος από τα κέρδη του 2023 και το επόμενο έτος να αυξήσει τη διανομή μερισμάτων για να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Επισήμανε, επίσης, ότι η ικανότητά της να διανέμει μερίσματα περιορίζεται από τις κανονιστικές εγκρίσεις. Η τράπεζα θα επιδιώξει επίσης άλλους τρόπους για να ενισχύσει την αμοιβή του κεφαλαίου, όπως επαναγορές.

Η διοίκηση της Alpha αναμένει μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) κατά -5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων beta καταθέσεων λόγω της μετατόπισης από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις. Ωστόσο, η Iqbal σημειώνει ότι, σύμφωνα με την τράπεζα, αυτή είναι μια συντηρητική υπόθεση (68%/32% τρέχουσες/προθεσμιακές μέχρι το τέλος του 2024 έναντι 74%/24% έως το τέλος του 2023), δεδομένου ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η τράπεζα δεν έχει παρατηρήσει ουσιαστική μεταβολή στο μείγμα καταθέσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε αύξηση 2% στον δείκτη βήτα των καταθέσεων μεταφράζεται σε 24 εκατ. ευρώ περίπου υψηλότερο κόστος επιτοκίου. Το σχετικά χαμηλό μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων στα βιβλία της μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από ένα μεγάλο μερίδιο μικρού μεγέθους καταθέσεων λιανικής εντός της καταθετικής βάσης της Alpha. Η τράπεζα υπογράμμισε επίσης ότι η Alpha δεν έχει σημαντική έκθεση διατραπεζικού δανεισμού, γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια της τράπεζας δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ όσο οι άλλες ελληνικές τράπεζες όταν ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων

Τέλος, η Optima Bank παραμένει αγοραστής σε όλες τις τράπεζες. Mε συστάσεις αγοράς για όλες τις τράπεζες συνεχίζει η Optima Bank την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών. Ο Πέτρος Τσούρτης, αναλυτής της Optima Bank για τις τράπεζες δίνει τιμές στόχους: Alpha Bank €2,10, Eurobank €2,41, Εθνική Τράπεζα €9,20 και Τράπεζα Πειραιώς €5,00.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά ισχυρής κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες χάρη στην εκτίναξη των βασικών εσόδων και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους. Επιπλέον, οι κεφαλαιακές θέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, η ρευστότητα παρέμεινε άφθονη και η δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού παρέμεινε θετική, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα και τους στόχους κερδοφορίας για το 2024 που θεωρούμε εφικτούς, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για τον κλάδο», εξηγεί ο αναλυτής της Optima Bank.

«Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη στις 5,93 φορές σε όρους P/E, με έκπτωση 26% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ και 0,78 φορές σε όρους P/TBV για φέτος, με σημαντική έκπτωση 30%. Παρόλα αυτά, αναμένουμε ότι θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη RoaTBV 13,5% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από τις τράπεζες της ΕΕ και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες τράπεζες. Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές μας στον κλάδο, καθώς προσφέρουν το υψηλότερο δυναμικό ανόδου», εξηγεί ο Τσούρτης.

Για τα μερίσματα, οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διανείμουν για το 2023 μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα (2008) και υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Η Eurobank σκοπεύει να διανείμει 0,09 ευρώ, η ΕΤΕ 0,36 ευρώ, η Alpha 0.05 ευρώ και η Πειραιώς 0,06 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

SSM: Εμμένει στη σκληρή στάση για τα μερίσματα – Η διαμάχη στην ΕΚΤ

admin

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη για τις προμήθειες: Ή μειώνετε το κόστος σε συναλλαγές με κάρτα ή βάζουμε πλαφόν με νόμο

admin

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Για το 2025 ανέβαλε ο Άρειος Πάγος την εκδίκαση και της τρίτης συλλογικής αγωγής

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Τράπεζες: Αναμένεται αύξηση των κερδών λόγω της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Τράπεζες: Το σχέδιο διατήρησης της κερδοφορίας κόντρα στη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εξόδων

admin

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος μπαίνει στα «κόκκινα» δάνεια με την Hellenic ReFinance – Εκτός παιχνιδιού 5 servicers

admin