Image default
Ευρώπη

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν μια πρόταση για τη χαλάρωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του μπλοκ για την περίοδο 2023-2027, καταλήγοντας σε μια γρήγορη συμφωνία στο περιθώριο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ της Τρίτης (26 Μαρτίου).

Το σχέδιο κειμένου πέρασε από το Συμβούλιο της ΕΕ με μικρές μόνο προσαρμογές που έγιναν στην αρχική έκδοση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Μαρτίου. Διπλωματικές πηγές της ΕΕ δήλωσαν στο Euractiv ότι όλες οι εθνικές αντιπροσωπείες υποστήριξαν το κείμενο στη σημερινή άτυπη ψηφοφορία και μόνο η Γερμανία απείχε.

Αν και τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στον κατευνασμό του πρόσφατου κύματος διαμαρτυριών του γεωργικού τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αγρότες πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις στο Ευρωπαϊκό τετράγωνο των Βρυξελλών την Τρίτη, που συνέπεσε με την υπουργική σύνοδο.

«Ακούσαμε τους αγρότες μας και λάβαμε γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις», δήλωσε ο David Clarinval, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου και νυν πρόεδρος του Συμβουλίου AGRIFISH.

«Η στοχευμένη αναθεώρηση των κανόνων επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της εξασφάλισης μεγαλύτερης ευελιξίας για τους γεωργούς και τα κράτη μέλη και της ελάφρυνσης του διοικητικού φόρτου, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικών φιλοδοξιών στην κοινή γεωργική πολιτική», πρόσθεσε.

Η πρόταση που υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο διατηρεί τις αλλαγές που πρότεινε η Επιτροπή σε έξι από τα εννέα πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΑΠ) από τα οποία εξαρτώνται οι ενισχύσεις της ΚΓΠ, παρέχοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή της πολιτικής.

Οι τροποποιήσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν εξαιρέσεις σχετικά με τις υποχρεωτικές καλύψεις του εδάφους, την αμειψισπορά και τους κανόνες περί αγρανάπαυσης, μπορούν να εφαρμοστούν από το 2024.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο νομοθεσίας, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 εκταρίων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, δεν θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τις κυρώσεις.

Οι ΜΚΟ καταδικάζουν την απόφαση

Σε επιστολή που απέστειλαν τη Δευτέρα (25 Μαρτίου) στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και οργανώσεις καταναλωτών ζήτησαν την απόσυρση της πρότασης, υποστηρίζοντας ότι  «αγνοεί πλήρως» τις δημοκρατικές αρχές της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενδώσει στο ψεύτικο αφήγημα που αντιπαραθέτει το περιβάλλον στη γεωργία», αναφέρεται στην επιστολή. «Τα προτεινόμενα μέτρα θα υπονομεύσουν μόνο τις ίδιες τις θέσεις εργασίας που η ΚΑΠ προορίζεται να στηρίξει μακροπρόθεσμα», αναφέρεται περαιτέρω.

Ο συνασπισμός 16 οργανώσεων, στον οποίο συμμετέχουν οι ΜΚΟ WWF, BirdLife International, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, η φιλανθρωπική οργάνωση περιβαλλοντικού δικαίου Client Earth και η οργάνωση καταναλωτών BEUC, κατηγόρησε την Επιτροπή για την κατάργηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της ΚΑΠ χωρίς προηγούμενη εκτίμηση επιπτώσεων και τη διαβούλευση μόνο με τέσσερις γεωργικές οργανώσεις.

Ενώ η Επιτροπή υποστήριξε ότι δεν διενήργησε εκτίμηση επιπτώσεων λόγω του «πολιτικού επείγοντος χαρακτήρα» των μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση «μιας κρίσιμης κατάστασης στη γεωργία της ΕΕ», οι οργανώσεις σημείωσαν την απουσία στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα.

«Η νομοθετική πρόταση δεν συνιστά απλούστευση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, αλλά πισωγύρισμα», προστίθεται στην επιστολή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο χρησιμοποίησε μια διαδικασία επείγοντος για να επισπεύσει τη νομοθετική διαδικασία, αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την πρόταση κατά την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειάς του στις 22-25 Απριλίου, πριν τα θεσμικά όργανα εισέλθουν σε μια χαλαρή περίοδο που θα οδηγήσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα τον κανονισμό, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2024.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin