Image default
Ευρώπη

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογράψει στρατηγική εταιρική σχέση με την Αυστραλία για κρίσιμες πρώτες ύλες, δήλωσε στο Euractiv πηγή προσκείμενη στο θέμα, καθώς η ΕΕ συνεχίζει την προσπάθειά της να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτές τις ύλες από άλλες πηγές εκτός της Κίνας.

Η γενική διευθύντρια της Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ, Kerstin Jorna, δήλωσε στο Euractiv ότι τέσσερις εταιρικές σχέσεις βρίσκονται «στο στάδιο των διαπραγματεύσεων ή είναι έτοιμες για υπογραφή».

Η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες που αποτελούν κλειδί για τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους του μπλοκ. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και τα ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρονικά.

Η αποστολή της Αυστραλίας στην ΕΕ και ο εμπορικός οργανισμός της Καμπέρα, Austrade, δεν απάντησαν στο αίτημα του Euractiv για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η Αυστραλία είναι πλούσια σε λίθιο και επί πέντε χρόνια τα δύο μέρη προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα χαλάρωνε τους ελέγχους εισαγωγών και για άλλα αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα και το βόειο κρέας.

Όμως οι εμπορικές συνομιλίες κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες για τον τομέα του βοείου κρέατος.

Μια στρατηγική εταιρική σχέση συνήθως περιγράφει ορισμένους κοινούς τομείς συνεργασίας και δεν καθορίζει εμπορικούς όρους. Η στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με τον Καναδά για τις κρίσιμες πρώτες ύλες προσεγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ «ευρωπαϊκών επενδύσεων στον Καναδά στους τομείς των πρώτων υλών και των μπαταριών», δήλωσε η Jorna.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε την τελική του έγκριση στην Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA), μια νομοθεσία που αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ΕΕ υπογράφει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτές τις πρώτες ύλες, με πιο πρόσφατη τη Νορβηγία.

Η CRMA ορίζει έναν κατάλογο 17 στρατηγικών στοιχείων, όπως το κοβάλτιο και ο χαλκός, και έναν διευρυμένο κατάλογο 34 κρίσιμων υλικών, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο άνθρακας κοκκοποίησης.

Η νομοθεσία θέτει φιλόδοξους στόχους για την προμήθεια στρατηγικών στοιχείων.

Μέχρι το 2030, η ετήσια κατανάλωση της ΕΕ θα αποτελείται από τουλάχιστον 10% ορυκτά που εξορύσσονται τοπικά, 40% στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία εντός της ΕΕ και 25% από ανακυκλωμένα υλικά.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα, καμία μεμονωμένη τρίτη χώρα δεν θα προμηθεύει περισσότερο από το 65% της ετήσιας κατανάλωσης της Ευρώπης για οποιοδήποτε από τα βασικά υλικά.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin