Image default
Ευρώπη

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας αμοιβαίας απαλλαγής από την υποχρεωτική  έκδοση θεωρήσεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊλάνδης την 1η Μαρτίου, τα ευχάριστα νέα πληθαίνουν.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 14 Μαρτίου θα καταργηθεί πιλοτικά και μονομερώς η έκδοση θεωρήσεων για κατόχους κοινών διαβατηρίων από έξι χώρες, ήτοι την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, επεκτείνοντας για άλλη μια φορά τον «κύκλο φίλων» της Κίνας.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με εκατόν πενήντα επτά χώρες που αφορούν διάφορους τύπους διαβατηρίων καθώς και συμφωνίες που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων με σαράντα τέσσερα κράτη. Συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και της Ταϊλάνδης που υπέγραψαν συμφωνίες φέτος, συνολικά η Κίνα υπέγραψε ολοκληρωμένες αμοιβαίες συμφωνίες απαλλαγής θεωρήσεων με είκοσι τρεις χώρες. Επιπλέον, πάνω από εξήντα κράτη και περιοχές επιτρέπουν την είσοδο Κινέζων πολιτών χωρίς θεώρηση ή την υποχρεωτική κατάθεση αίτηση έκδοσης θεώρησης.

Η επέκταση του καθεστώτος απαλλαγής έκδοσης θεωρήσεων βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, ωστόσο αποτελεί σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη υπηρεσιών υψηλής ποιότητας της Κίνας και το υψηλού επιπέδου άνοιγμα της χώρας. Μέσα από τη βελτίωση και προσαρμογή της πολιτικής θεωρήσεων ενισχύεται πρωτίστως η εικόνα της κινεζικής τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, φέτος κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις των Κινέζων τουριστών προς τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη αυξήθηκαν πάνω από δεκαπέντε φορές σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Ναταλία Μπαγιόνα, η πολιτική απαλλαγής θεωρήσεων της Κίνας αντανακλά την εμπιστοσύνη της χώρας στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, βοηθώντας την τελευταία να ανακάμψει ξανά. Η βελτίωση της κινεζικής πολιτικής θεωρήσεων θα επιδράσει θετικά στην προώθηση των ανταλλαγών προσωπικού, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας της Κίνας με τρίτα κράτη.

Η βελτίωση της πολιτικής θεωρήσεων της Κίνας χαίρει θερμής ανταπόκρισης από τις σχετικές χώρες. Πρώτη η Μαλαισία έλαβε αντίστοιχα μέτρα, ανακοινώνοντας ότι από την 1η Δεκεμβρίου του 2023 οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να παραμείνουν χωρίς θεώρηση για τριάντα μέρες στη χώρα. Στη συνέχεια, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι Κινέζοι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου που έχουν σπουδάσει στη Γαλλία μπορούν να λάβουν πενταετή βίζα, με τον Γάλλο υπουργό εξωτερικών να σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αυτά είναι εξαιρετικά νέα». Η Ελβετία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει μεγαλύτερες διευκολύνσεις στην έκδοση θεωρήσεων για Κινέζους πολίτες και κινεζικές εταιρείες που επενδύουν στη χώρα. Η συνεχής και αμοιβαία εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση των ανταλλαγών και της συνεργασίας της Κίνας με τα κράτη αυτά.

Λέμε συχνά ότι η διακρατική φιλία εδραιώνεται στην εγγύτητα των λαών και η εγγύτητα των λαών βασίζεται στους δεσμούς της καρδιάς. Η συνεχής επέκταση της πολιτικής απαλλαγής θεωρήσεων και του «κύκλου φίλων» της Κίνας αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και την ειλικρίνεια της τελευταίας για μεγαλύτερο άνοιγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η σταδιακή διευκόλυνση των πολιτικών εισόδου και εξόδου, καθώς και η απαλλαγή από την υποχρεωτική έκδοση θεωρήσεων, όχι μόνο διευκολύνει όλο και περισσότερους Κινέζους να μεταβούν στο εξωτερικό, αλλά επίσης θα επιτρέψει σε περισσότερους ξένους φίλους να επισκεφτούν ευκολότερα την Κίνα, να γνωρίσουν τα έθιμά της, να εκτιμήσουν τη φυσική ομορφιά της χώρας και να κατανοήσουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών πληρωμών για αλλοδαπούς στην Κίνα πρέπει να συνεχιστεί. Για παράδειγμα, οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τη λειτουργία του λογισμικού διαδικτυακών πληρωμών τους σε διάφορες γλώσσες, την αποδοχή πληρωμών από επιχειρήσεις και τις συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου. Επιπλέον, πρέπει να προσφέρουν μη γραμμικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης για ξένους που βρίσκονται στη χώρα και δεν μπορούν να συνδεθούν στα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα, να προσφέρουν συμβουλές και να επεξεργάζονται εγκαίρως τα αιτήματα των επιχειρήσεων και τέλος, να διασφαλίζουν ότι προσφέρονται διαφοροποιημένες μέθοδοι και εφαρμογές πληρωμών στους ξένους καταναλωτές.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη ευκολία πληρωμών για τους ξένους που έρχονται στην Κίνα. Ένα περιβάλλον εύχρηστων πληρωμών μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ξένους στην Κίνα για εργασία, σπουδές, ταξίδια και επιχειρηματικές δραστηριότητες, ωθώντας την κατανάλωση και την οικονομική ανάπτυξη. Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο 2023, εκατομμύρια αλλοδαποί που ήρθαν στην Κίνα έκαναν πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήσαν περίπου 35 εκατ. συναλλαγές που έφτασαν τα 5 δισ. γιουάν.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin