Image default
Ευρώπη

Η αποστολή Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα στέφεται με επιτυχία παρά τους ελλειπείς πόρους

Η επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι παρουσιάζει αποτελέσματα, αλλά παραμένει καθηλωμένη σε μια μικρή περιοχή επιχειρήσεων λόγω έλλειψης πλοίων και άλλων απαραίτητων μέσων, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα (8 Απριλίου).

«Σε λιγότερο από δύο μήνες από την έναρξη της επιχείρησης, έχει συνοδεύσει 68 πλοία και έχει αποκρούσει 11 επιθέσεις», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, μιλώντας μαζί με τον διοικητή της επιχείρησης, αντιναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη.

Η EUNAVFOR Aspides ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να αποτρέψει και να αποκρούσει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που στήνουν ενέδρες στην Υεμένη εναντίον εμπορικών πλοίων συνοδεύοντας τα τελευταία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Τα πλοία επικεντρώνονται ως επί το πλείστον μόνο στην «περιοχή υψηλού κινδύνου» που είναι ο πορθμός Bab al-Mandab, αντί να συμμετέχουν στον πλήρη κλοιό επιχειρήσεων, ο οποίος περιλάμβανε τον πορθμό του Ορμούζ, καθώς και διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Μπορέλ, τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ – η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία – έχουν αναπτύξει τέσσερις φρεγάτες, ενώ 19 χώρες της ΕΕ συνεισφέρουν προσωπικό στις επιχειρήσεις και στο αρχηγείο των δυνάμεων.

«Εάν αυξήσουμε [τις δυνατότητες], ίσως μπορέσουμε στο εγγύς μέλλον να αναπτυχθούμε στην υπόλοιπη περιοχή επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γρυπάρης, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές δεσμεύσεις περισσότερων μέσων.

Τα σχόλιά των δύο αξιωματούχων έρχονται ύστερα από τις δηλώσεις των δυνάμεων των Χούθι την Κυριακή (7 Απριλίου) ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον βρετανικών, αμερικανικών και ισραηλινών πλοίων στο στενό.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των διαθέσιμων μέσων, το μέγεθος της επιχείρησης, αλλά και την εντολή να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα, η προτεραιότητα ήταν να επικεντρωθούμε στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου έλαβε χώρα η πλειονότητα των παράνομων επιθέσεων», δήλωσε ο Γρυπάρης. Η πλήρης έκταση της επιχείρησης είναι διπλάσια από το μέγεθος του εδάφους των 27 χωρών της ΕΕ.

Ο Γρυπάρης είπε επίσης ότι μια απλή διέλευση από ολόκληρη την περιοχή επιχειρήσεων μπορεί να διαρκέσει «περίπου δέκα ημέρες» και «για να διασχίσει κανείς την περιοχή υψηλού κινδύνου χρειάζονται δύο ημέρες». Από την άλλη, ο Μπορέλ επισήμανε ότι «πρέπει να αυξήσουμε την ικανότητά μας».

Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή μετρά μόνο «τέσσερα πλοία και περιστασιακή συνεργασία», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν «να αυξήσουν την υλικοτεχνική υποστήριξη στην ξηρά και τις ιατρικές δυνατότητες για κάθε περίπτωση».

Ο Γρυπάρης είπε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να πει κανείς αν η επιχείρηση έχει αντίκτυπο στις επιθέσεις των Χούθι.

«Σε απόλυτους αριθμούς, βλέπουμε μια αξιοσημείωτη μείωση, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι έχουν τις δυνατότητες να επιλέξουν τον χρόνο και τον τόπο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο Γρυπάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα τα προστατευόμενα πλοία έχουν μέχρι στιγμής προστατευθεί με επιτυχία από τις επιθέσεις και όλα τα πλοία που ζήτησαν προστασία συνοδεύτηκαν».

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin